Кравите, хората и кучетата

0

време за прочит: 3 минути

 

Това което ще ви разкажем, на много ще им се стори детска приказка. Може би е и така, защото в нашите планини в които се разхождат туристите, животните не са кой знае колко много. Не е така обаче в Швейцария. Фермерите гледат все повече време кравите им да са на пасището за намалят себестойността на продукцията си. Туристите пък искат свобода сред природата и то не само за тях, но и за домашните любимци – кучетата. Това съжителство на поляните води и до конфликти и опасни ситуации за двете страни. Многото произшествия през миналата година, доведоха до задължително застраховане – Застраховка на отговорност на ЗП. Това е застраховка не само в защита на ударените туристи, но и за самото животно – обезщетение при падане в пропаст, мълния, удавяне, съдебни разноски и др.

Точни цифри за неприятни срещи между хора и животни за миналата година няма, но хората помнят за 55-годишен италианец, нападнат от крава майка и сериозно ранен в главата. Други  три жени и кучето им бяха нападнати пак от крава. И трите трябваше да бъдат откарани в болница с  линейка. През юли куче беше потъпкано от стадо крави; собственикът на кучето получи контузии. Месец по-късно две пешеходни групи бяха нападнати от стадо крави; двама души бяха ранени и трябваше да бъдат откарани в болница .

Вследствие на пандемията, вероятно голяма част от швейцарците ще прекарат отпуските в планината и още от сега е започнало тяхното обучение какво да правят когато срещнат животни.

Като цяло може да се каже, че при среща между хора и животни, разстоянието за безопасност не трябва да бъде преодоляно, въпреки че то не може да бъде измерено в метри, а се различава в зависимост от животното и ситуацията. В края на краищата всеки човешки индивид знае това чувство: Ако непознат се приближи твърде близо, вие се чувствате неудобно и мислите как да задържите „натрапника“ на разстояние.

Младите животни винаги имат ефект “jöö” навсякъде. Чувстваш се привлечен към тях и искаш да ги погалиш. Но кравите не обичат, когато непознати пипат потомството им. Таблата ясно предупреждават: „Не приближавайте телетата и не ги пипайте при никакви обстоятелства“.

Другото правило е: дръжте кучета на каишка! За говедата едно куче определено е хищник – независимо от външния му вид и размера.  По-специално майките крави нападат, когато видят телетата си под заплаха. Следователно кучетата и собствениците на кучета трябва да не вдигат шум и кучето винаги трябва да е на каишка. При нападение обаче, кучето трябва да се пусне веднага. Кравите се чувстват по-малко застрашени от хората, отколкото от куче.

 .

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here