Отглеждате животни – носът на кмета ще реши това

0

време за прочит: 1,5 минута

 

В Румъния бе приет ЗАКОН ЗА МИРИЗМИТЕ. Този  нов нормативен акт дава възможност на кметовете  на населените места временно или трайно да затворят стопанства, които създават “обонятелен дискомфорт”. Законът все още не е в сила, защото трябва да бъде одобрен  от президента Йоханис и публикуван в Официален вестник, за да влезе в сила.

Съвсем нормално е фермерите да не бъдат доволни от този закон. Те казват, че носът на кмета се превръща в измервателен инструмент за правото на отглеждане на животни. Също така се притесняват, че този закон дава големи права на кметовете и те ще се превърнат в арбитри да решават кой ще отглежда животни и кой ще трябва да ги продаде.

Изказванията на фермерите по отношение този закон са много критични:
– “Имаме няколко прекрасни политици, които гласуваха за закона за миризмите. Ще бъдем страна без животни и в Румъния ще мирише само на парфюм Chanel.  Някой умрял ли е досега от миризмата? Някои политици се събуждат, без да имат  хабер за какво говорят, но все пак пишат  закони. По-добри сме  от французите, които отглеждат прасетата на открито и цели полета миришат на оборски тор – с който почвата се наторява. По-добри от англичаните, които отглеждат над 40% от свинете си на открито,за  да не ги стресират”.

Фермерите таят надеждата, че президента няма да подпише закона.

За говедовъд – Костел Чита, Букурещ

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here