Румънците ни завиждат за биволите

0

време за прочит: 2 минути

 

Отглеждането на биволи в Румъния е традиция, но напоследък сякаш тя остава в миналото. Само пред двадесетина години броят на отглежданите биволи се движеше към стоте хиляди броя. През 2008 г. румънското биволско стадо е 62 100 глави, а днес, само 24 746бр. Фермерските организации алармират, че при липса на финансова подкрепа от държавата, стадата ще намаляват и съвсем скоро ще изчезнат напълно! Причината която изтъкват фермерите е само една – ограниченото субсидиране на тези животни, което за последните години е 168 евро на биволица. Също така, биволите не получават бонус за съхранение на вида, защото са все още над 10 000 бр. Статистиката, обаче е безмилостна и показва намаление на бройките с  30 % годишно за последните няколко години.

Какви помощи получават нашите биволовъди. Ясно е, че са добре, защото само броят на биволите бележи ръст през последните години. Друг е въпроса, какво официално произвеждат биволовъдите за изхранването на обществото. Много важен въпрос, на който отговор трябва да дадат самите те.

„Броят на биволите расте много по-трудно и бавно от говедата. Гестационният период /бременността/ е 11 месеца и  достигат зрялост на тригодишна възраст. Освен това, капитализирането на месо, мляко и дори малачета, е изключително трудно.  В крайна сметка биволското младо животно се продава на две години, за  по-малка сума от едногодишно теле.
“Проблемът с кланиците е голям – казва един биволовъд и продължава. Според специалистите млякото е два пъти по-мазно от кравето, но съдържа повече полезни мазнини – 60% повече калций, много е полезен за костната система, предотвратява анемията и сърдечно-съдовите заболявания. Месото от биволи е с много ниско съдържание на холестерол.

За румънските биволовъди предстоят трудни дни. Те са активирали всички свои структури и отговорните хора за да спрат намалението на популацията. Нашите биволовъди и организациите им са еталон. Защото те са си свършили работата, подредили къщичката, резултати има по отношение на бройките. Остава да си направят маркетинга и да си „въртят синджирчето“. Така се прави.

 

 

 

 

.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here