Говеждо месо: Състав

0

Време за прочит: 3,5 минути

Какви хранителни вещества съдържа говеждото месо оставихме за накрая.

Говеждото месо има високо съдържание на протеини и съдържа важни минерали. Вътрешностите са богати на витамин А, който бременните жени трябва да консумират умерено. Какво прави говеждото месо толкова ценно за храненето?

Животинските протеини обикновено имат по-висока биологична стойност от растителните. Биологичната стойност показва колко грама от собствения протеин на тялото може да бъде изграден от протеина на храна.
Например, говеждото месо има биологична стойност 92. Това означава, че 92 g телесен протеин, може да се образува от 100 g говежди протеин. Сместа от растителни и животински протеини често повишава биологичната стойност.

За много потребители месото се счита за високомаслена и следователно високоенергийна храна. При днешното пазарно предложение това се отнася само за няколко раздела. Тъй като по-голямата част от говеждото месо идва от млади бикове, предлаганото месо е предимно постно . Младите бикове се колят на възраст от 18 месеца. Месарите отрязват всякаква излишна мазнина, доколкото е възможно. 100 g постно мускулно месо с един до два процента интрамускулна мазнина има енергийна стойност само 100-120 kcal.

Животински мазнини

Животинските мазнини често се оценяват по-лошо за храненето от растителните мазнини. Диетолозите оправдават това с по-високия дял на наситени мастни киселини и съдържанието на нежелани мастни съпътстващи вещества като холестерол. Въпреки това, животинските мазнини съдържат също мононенаситени и полиненаситени мастни киселини.

Минерали в говеждо месо

Месото съдържа много минерали, които са важни за човека. Високото съдържание на желязо е особено важно. Освен това човешкият организъм е особено добър за усвояване и използване на желязо, което присъства в месото. Важен е и цинкът, който участва в много метаболитни реакции в организма. Селенът е компонент на някои важни ензими и поема функции в метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза.

Витамини в говеждо месо

Месо съдържа много витамини и е най-важният източник на групата на В витамините. Те са важни за нервите и мускулите, за метаболизма на мазнини, въглехидрати и протеини и за образуването на червени кръвни клетки. Черният дроб, за разлика от месото, дори съдържа значителни количества витамин С, който насърчава усвояването на желязо и е важен за съединителната тъкан и имунната система. В същото време черния дроб е богат на витамин А .

Холестерол в говеждо месо

  Карантията и тлъстото месо съдържат сравнително високо количество холестерол. Холестеролът е биологично незаменимо вещество в човешкото тяло. Той изпълнява важни задачи, например при изграждане на клетки и нервни пътища. Организмът сам произвежда големи количества холестерол и не зависи от храната. Нивата на холестерола в кръвта при здрави хора се контролират от регулаторен механизъм. Диетичните мерки са показани само ако нивото на холестерола в кръвта е постоянно повишено поради болест. Преди всичко това включва диета с нисък холестерол и ниско съдържание на мазнини.

Карантия по време на бременност

Карантията съдържа сравнително високо количество протеини, витамини и минерали и се различава малко от постното месо в основните му хранителни вещества. По-специално черният дроб се характеризира с високо съдържание на витамини и минерали. Основен приоритет е витамин А, освен това витамин С и фолиева киселина, както и цинк, мед и желязо.

Бременните жени трябва да избягват черния дроб през първата трета от бременността. Прекаленият прием на витамин А от черния дроб може да навреди на нероденото дете. От съображения за безопасност жените трябва да избягват черния дроб през първата трета от бременността и да ядат черен дроб само веднъж месечно след това. Други животински храни, съдържащи витамин А, като мляко, млечни продукти, сирене и месо, са особено важни като компенсация.

Подбрани съставки от телешко филе и телешки черен дроб
Витамини / минерали 100 г телешко филе съдържат (mg) Съдържа 100 г телешки черен дроб (mg) Препоръка за дневен прием на възрастни (mg)
А 18 0.8-1.0
B1 0.1 0.3 1.0-1.3
B2 0.1 3.1 1.2-1.5
ниацин 15 13-17
B6 0.5 1 1.2-1.5
B12 0002 0065 0003
C 32 100
фосфор 164 351 700
желязо 2.3 6.9 10-15
селен 0.21 0.03-0.07 *
цинк 4.4 4.8 7-10

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here