Месо от зеленчуци – мит и реалност

0
време за прочит: 1,5 минута
Само преди две година, публикувахме статия за изкуственото месо.

Изкуствено месо – дали е въпрос на бъдещето

Някои тогава се усмихваха, други не вярваха. За съжаление на животновъдите-месопроизводители това вече е факт. Ясно е, че конкуренцията на пазара ще е голяма. Вероятно ще се започнат спорове около името – дали е правилно този продукт да се нарича месо. В крайна сметка решаващата дума ще има потребителят.

Американският производител на зеленчуково месо Beyond Meat стартира първото си производство в Европа в предприятие, собственост на Meat Company Zandbergen – предприятие, чийто лозунг е „Най-доброто месо в света Zandbergen“.

Новата фабрика ще произвежда  бургери  и  колбаси, с цел по-ефективно разпространение на продуктите от растително  месо в страните от Европа, Близкия Изток и Африка.  В тези региони фабриката ще представи нови по-леки и екологични опаковки с напълно рециклируеми тави и 30% по-малко използване на материали.  Очаква се централата да бъде пусната в експлоатация до края на 2020 г., което ще осигури производствени мощности от край до край.

Основателят и изпълнителен директор Итън БРЪН заяви: „ Новите инвестиции в производствените мощности отразяват постоянния ни ангажимент да обслужваме глобалните пазари. Нашата нова фабрика не само ще доближи производството до потребителя, представяйки инвестиции на пазарите и общностите, които обслужваме, но също така се очаква да ни позволи да използваме местни вериги за доставки, подобрявайки структурата на разходите и устойчивостта на нашия бизнес.”

От всичко казано и правещо се е ясно, че т.н “война за месото” започва. Още в края на годината ще бъдат включени и потребителите, които ще имат решаващия глас.

Източник:DW

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here