SOFT-AGRO: Писмо от безизходица

0

време за прочит: 4 минути

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми  на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM
който продължаваме с материала:

Писмо от безизходица

вероятно и у нас е имало такива случаи, дано да стават все по-голяма рядкост


 (Писмо до заместник-директора по животновъдството от ветеринарния лекар)

Представям на вашето внимание, че в периода от 06.11.xx до 16.11.xx са умрели  9 телета (7 мъжки и 2 женски на възраст от 3 до 4 месеца) с признаци на пневмония. Повечето от телетата умряха внезапно.

Причините за заболяването:

  • липса на чист въздух в помещенията за отглеждане на телетата (замърсяване с амоняк поради пренаселеност и липса на вентилация)
  • социален стрес (трансфер в групите)
  • няма ясна схема за поене с мляко);
  • недостатъчно осветление през втория период („като в пещера“)

Замърсяването на въздуха е ключов фактор, влияещ върху формирането на недостатъчен имунитет срещу основните причинители на пневмония (ваксинацията се провежда в телчарника на 28-42-ия ден от живота). През този период, или по-скоро, ставайки на възраст от три седмици, телетата започват да показват признаци на ринит и бронхит.

Тези симптоми за тези заболявания плюс социалния стрес причиняват хипотермия и допринасят за развитието и усложнения на бронхопневмония с преход към по-тежка форма на заболяването – остра пневмония. Подчертавам, че лечението на тази форма на заболяването не е ефективно поради неговата преходност.

Влиянието на яснотата на схемата за хранене –преходния период за намаляване на количеството мляко и преминаване към смески и груб фураж и началния период на прегрупиране след отбиване.

Какво причиняват храносмилателни разстройства (диария и ацидоза – диарията е видима за всички, а ацидозата е скрита!) След прегрупирането.

Липсата на места за почивка във втория период също играе важна роля – определен брой телета спят стоящи или на метална решетка.

Недостатъчното осветление се отразява негативно на количеството консумирана храна – поради намаляване на активността на животните. Тъй като на тъмно хормоналният статус настройва тялото да спи, а ниският прием на храна по време на хипотермия води до отвесно телесно тегло и в крайна сметка до податливост към някакво заболяване.

Що се отнася до действията за предотвратяване на пневмония и минимизиране на последиците от стреса, ветеринарната служба извършва следните дейности:

  • преди да прехвърлим телетата от родилното отделение (на 14 дни), ние извършваме витаминизация и инжектиране на антибиотика “ххх” (14 дни той действа срещу основните агенти, които причиняват пневмония);
  • ваксинация срещу четири патогена на пневмония на 28-ия ден от живота (преди това е невъзможно – имунитетът на коластрата намалява качеството на имунитета на ваксината);
  • след преместването на телета в следващата група в продължение на 5 дни, ние въвеждаме “xxx” (антистрес лекарство)

Тези мерки не дават осезаеми резултати на фона на бездействието на управлението на комплекса по отношение на общите бизнес дейности. Нещо повече, предупредих всички устно за бъдещите последици от замърсяването с газове в помещенията.

Предлагах да премахнете всички премии, с изключение на онези, които поне правят нещо.  Моите предложения не бяха чути от вас – защото каква е причината да ги напиша отново, особено след като всички вече влязохте в тази тема.

***

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here