1 част: Отглеждане на телета – полски вариант

0

време за прочит: 5 минути

Какво съветват своите говедовъди полските експерти.

Всеки фермер, след  раждането на здраво теле иска  да получат юница, която да стане  високопродуктивна крава. За да се случи това, трябва да знаем и изпълняваме следното.

Функционалните  характеристики на възрастните животни  се определят от първите моменти след раждането им.  През този критичен период телетата са изложени на много патогени и развитието на опасни заболявания.

Повечето от факторите, определящи правилното отглеждане на телета, зависят от човека, защото много аспекти буквално остават в нашите ръце. Те включват, наред с други, хигиената на храненето и околната среда на телетата, както и качеството и количеството на течните и твърдите фуражи.

 „Първа коластра“ – с този лозунг се срещаме винаги когато четем подобни публикации или участваме в сбирки, но всеки говедовъд знае това от практиката.  Времето на първото даване на  коластра има ключово влияние върху здравето на телетата. Освен това количеството и качеството на тази животворна храна не е без значение.

Както е известно, телетата се раждат с пасивен имунитет и трябва да събират имуноглобулини заедно с коластрата възможно най-скоро. Следователно забавянето на първата порция може да накара тялото на телето да няма „въоръжена” имунна система за борба с патогени.

Хранителни грешки в периода на коластрата

Високото ниво на падания и заболявания през периода на отглеждане се дължи главно на ниската пасивна антиинфекциозна устойчивост. Това може да се дължи на нискокачествената имунологична коластра и неправилното запояване на телетата, особено през първия ден от живота. Препоръчва се новороденото теле да бъде хранено с коластра за първи път в рамките на 30 минути до максимум 2 часа след раждането, тъй като абсорбцията на антитела през тънките черва на телето намалява с всеки следващ час.

Качеството и количеството на  коластра се определя както от генетични, така и от фактори на околната среда. Установена е диверсификация в състава на коластрата, наред с други фактори в зависимост от породата, възрастта на кравите, системата за отглеждане и системата за хранене. Въпреки това, дори най-добрата коластра може да бъде развалена, без да се спазват правилата за хигиена на храненето. Например, храненето на коластра от лошо измити съдове предизвиква влизането на патогени в храносмилателния тракт.

Кофите трябва да са чисти. Освен това, разреждането на млекозаместителя да бъде по рецепта и без промени. Храненето да става в един и същи час, защото телетата не обичат вариации. Млечният заместител трябва да има висока разтворимост, привлекателна миризма и вкус за телета и разбира се състав, тъй като тази храна трябва да осигурява всички необходими хранителни вещества.

Също така начинът на пиене на течна храна определя здравето на телетата, тъй като отношението към пиенето на животното трябва да бъде подобно на това, което би възприело при хранене директно от вимето. Благодарение на това той преминава през хранопровода направо в абомасума. В противен случай се влива в румена, което може да причини диария.

/Сирищник (на латинскиabomasum) се нарича четвъртото и последното предстомашие на многокамерния стомах при преживните животни. Отделя ензима сирище (химозин)[1], който се използва при правене на сирена.Намира се в средата на корема. Сирището разгражда пептидите.Сирищникът се използва за производство на лампредото – национално флорентинско ястие./

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here