Намаляват цената на 320 000 пити “Пармезан”

0

време за прочит: 5 минути

Скоро от Европейските асоциации на фермерите се изказаха, че ЕС не е налучкал „духа” на кризата и все още не може да се тръгне по правилния път. Това обаче води до нови загуби за производителите.

Ето какво казва Пат Маккормак, член на борда на ЕМБ и председател на Ирландската асоциация на доставчиците на мляко:
– “Но ако ни кажат, че стратегията започва от позиция, която не вижда нужда от промени в потребителите или в търговията с храни, знаем, че всеки е пропилял времето си. Земеделските производители няма да приемат стратегия, която само едностранно им налага допълнителни ограничения. Вместо това стратегията трябва да гарантира разумна цена за устойчива храна. И вносът от трети страни, които подкопават това устойчиво производство, трябва да бъде предотвратен”.

За да „успокоят” цените, италианските производители на сирене решиха да изтеглят 320 хиляди пити пармезан от пазара, съобщава La Reppublica. До 2019 г. производителите процъфтяваха, като продават сирене на търговци на едро на цена от 10,95 евро на килограм. Както става винаги бедата не идва сама. Първо Белият дом въведе 40% данък за сирена от Европейския съюз, след това влезе коронавирусът, което значително намали потреблението му в кафенета и ресторанти. Днес продуктът се продава за 7,45 евро за килограм, което е по-ниско от себестойността му.

Производителите решиха да изтеглят от пазара 320 хиляди пити на известния Пармиджано Реджано и да го пуснат на пазара при по-благоприятни условия. Решението обаче трябва да бъде взето на 24 юни от цялото сдружение на производителите. Годишният оборот на италианския пармезан е 2,6 милиарда евро.


Пармезанът (Parmigiano Reggiano) е твърдото пармско сирене, много подобно на нашия кашкавал, само че доста по сухо. Той е на първо място между млечните продукти, богати на калций.
Произвежда се в точно определени райони на областта Емилия Романя. То е традиционно твърдо сирене, произвеждано от обезмаслено краве мляко. Питите му са във формата на барабан и тежат над 30 кг. Отлежават от 1 до 4 години при висока влажност. В Италия Пармиджано се продава на големи буци, отчупени от питата, върху която е щамповано неговото име.
Кората му е твърда и блестяща, а цветът варира от слонова кост до жълтооранжев. Има зърниста, люспеста структура и не може да се реже с нож. Затова в Италия използват уред, подобен на длето. Питите тежат над 30 кг.
Ароматът на Пармиджано Реджано трудно може да бъде объркан. Той е сладък и плодов, с нюанс на стафиди. Вкусът е плодов, силно напомнящ ананас.

Най-често сиренето се използва настъргано върху супи, паста, ризото, ястия с телешко или салата. За да усетите пълния му аромат и превъзходен вкус, купувайте го на парче и го настъргвайте непосредствено преди консумация. Топи се перфектно, без да става на конци. Италианците го консумират и с плодове – смокини или круши, или като трапезно сирене – с хрупкав хляб и вино.Пармезанът се отнася към твърдите сирена.

Производството му започва ежегодно на 1 април и завършва на 11 ноември. След приготвянето му узрява в продължение на 36 месеца. За производството на 1 килограм сирене са необходими 16 литра краве мляко.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here