Няма работници, но има роботи

0

време за прочит: 1 минута

Светът се развива много бързо и думите не мога, не знам, вероятно ще изчезнат в най-скоро време от нашия речник. Преди няколко години, когато Полша си оправи икономиката, хиляди поляци които работеха по говедовъдните ферми в Нидерландия се върнаха в родината си. Холандците се стъписаха за известно време, но реагираха веднага, вкараха във фермите си най-напред роботите за доене, след това тези за почистване, а сега и за хранене. По същия път тръгват и англичаните.

Във Великобритания ежедневно са необходими около 80 хиляди работници за събиране и опаковане на меки плодове и зеленчуци. Но поради ограниченията на COVID-19 се изчислява, че само 30% от работниците имигранти ще дойдат във Великобритания този сезон и несигурността ще остане в бъдеще. Проблемът с недостига на работна ръка в стопанствата беше иновативен  и през 2021 г. ще се въведат роботизирани системи в производствен мащаб. 

Този сезон във Великобритания ще се изпробват няколко нови роботизирани системи във ферми, произвеждащи ягоди, ябълки, боровинки, марули и броколи. Целта е одобрените технологии да бъдат масово произведени и изцяло внедрени през сезон 2021 г.

Тази работа се координира от Националния земеделски съюз, университета в Линкълн, центъра на Agri-EPI, центъра за производствени технологии и мрежата за трансфер на знания (KTN) с подкрепата на повече от 100 производители на храни.

По кой път ще тръгнат нашите фермери в момента не е ясно. Ясно е обаче, че наемането на сезонни работници не е от приятните задължения на фермерите..

 (Източник: APK Inform)

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here