Така или иначе лятото дойде, а с него и повишаването на температурите и съответно опасността от топлинен стрес при животните става реалност.

В тази връзка, преди няколко дни, когато температурите в Нидерландия се повишиха, фермерите веднага бяха предупредени от възможности от топлинен стрес. Става дума все пак за Нидерландия, където слънцето нито е толкова силно, нито и толкова продължително.

Ето защо Говедовъд също предупреждава фермерите да имат едно на ум, че може и да се случи това и в техните ферми през лятото.

 Говедовъд от своя страна ви запознава как се отразява горещината на телетата и какво може да се направи за да не допуснем топлинен стрес.

Поддържане на телета лесно и комфортно през лятото

Намаляване на топлинен стрес при телета не може да бъде основната грижа по време на горещите летни дни, но той трябва да бъде на едно от първите места  в списъка на приоритетите. Разбира се, стадото което произвежда мляко трябва да е на първо място за да се поддържат нивата на производството на мляко.  Много горещото време има вредно действие върху  благосъстоянието на теле? Последиците няма да се регистрират веднага, но процентът на здравето и растежа на телета под топлинен стрес са изложени на риск.

Топлинния  стрес възниква с висока температура на околната среда, висока относителна влажност и прекомерно лъчиста енергия.Телета се чувстват  най-добре, когато оптимална термична среда е между 12 до 22 градуса по С при безветрие. Над 25 градуса , телета трябва да горят повече енергия за отстраняване на топлината от тялото, чрез изпотяване и увеличаване на дихателната честота. Налице е намален прием на фураж и вследствие на това намален растеж. Друг резултат е, че телета  може да изпитат повишаване на телесната температура 39-41 градуса, което означава  много болни телета, бързо обезводняване и отслабена имунна система.

 Признаците на топлинен стрес при телета включват: намаляне на движенито, намален прием на храна, увеличена консумация на вода, желание за търсене на по-голяма сянка, учестено дишане / задъхване, отворена устата дишане, липса на координация.

Препоръчваме ви  практики за управление, за да бъдат телетата здрави и да имат приемливи нива на печалба при горещо и влажно време:

  • Направете корекции на жилищата и други промени, които ще понижат температурата на околната среда, за да се помогне за предотвратяване на повишена теле телесната температура. Ако телетата се отглеждат на открито, трябва да се направи сянка от елементи и да се предотвратят теченията, ако има такива.

  • Извършването на стресиращи дейности (като се движи, групиране, обработка, ваксиниране, отрязване на рогата)да се извършват рано сутринта.

  • Изхранване на прясно зърно по време на горещото време.
  • Предоставя достатъчно количества студена, чиста, прясна вода, за да се предотврати депресията при консумацията на храна. Водата помага за дехидратация, а също така помага и за вътрешното охлаждане на телетата. Когато е горещо теле може да консумира от 3 до 6 литра вода на ден.

  • Използвайте легла от пясък, които действат охладително на телетата.  Чистият и  сух пясък също помагат при горещините, в сравнение със слама или дървени стърготини.

  • Увеличаване на въздушния поток и обмен на въздуха, за да се осигури адекватно свеж въздух, който е свободен от вредни газове и частици, които могат да влияят директно върху имунната система на телето. Неправилната вентилация може да причини дихателни проблеми, намален прием на храна и това да има дългосрочен отрицателен ефект.  В затворените съоръжения, ако естествена вентилация не е възможно, тогава  обмена на въздуха на всеки две минути, чрез механизирана система  е задължително.

  • Осигурявайте сянка. Изследване, установява, че телетата настанени в клетки без сянка имат по-висока температура на кожата следобед от телета, настанени на  сянка. Поради това е препоръчително да се постави бокса на сянка или да се изгради  временна сянка над него. Съхранявайте храната и водата на сянка.

  • Мухи. Район за растеж на мухите е непосредствено под кофите за хранене и поене, особено при откритите клетки. Почиствайте редовно тези места през лятото за да може да контролирате и размножаването на насекомите. Поддържайте и обновявайте  дренаж около индивидуалните клетки за да не се допусне събиране на вода при дъжд защото тя става източник на насекоми също.

Не може да няма икономически последици при неправилно управление на работата във фермата при високи температури. Това води до  по-бавен темп на печалба, което означава и по-късно влизане на телетата в доилната зала.  Телета и юници са скъпо производство  в експлоатация на млечните ферми, а освен това те представляват бъдещето на фермата за производство на мляко. Грижата за телетата както казахме в началото трябва да бъде един от водещите приоритети при управлението на фермата през летните месеци за да се избегне топлинния стрес и последиците от него.

 Говедовъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here