Само 58 000 млекопроизводители

0

време за прочит: 1,5 минута

Както у нас, така и в Европа върви преструктурирането в сектора на млекопроизводство. Най-много са сигналите от страните в които се отглеждат и най-много крави – Германия, Румъния, Италия, Франция и др.

Обикновено отпадат най-вече семейни ферми поради застаряване на фермерите или икономически причини. Анализите показват, че в по-големите ферми, на един работник се пада да отглежда над 100-150 крави, докато в малките ферми техният брой е около 50. В следващите години този проблем ще се задълбочава.

Малките ферми още сега искат увеличение на помощите, но не могат да стигнат производителността и благоприятните икономически резултати, както се случва при големите ферми. Някои страни вече заложиха на такъв тип ферми. Така е в Беларус, където моделът работи. Русия също залага на големите ферми и се чакат резултати. Всъщност те ги имат във фермата на Стефан Дур – отлични резултати.
Другаде, като в Германия, Швейцария, Австрия и др. се прави всичко възможно да се съхранят малките ферми. Ще се случи ли това ще разберем през следващите години, за които на всички е ясно, че помощите вероятно ще бъдат намалени.

Какво показват последните статистически резултати относно млечното  говедовъдство в Германия. От ноември 2019 г. до юни тази година броят на млечните крави в Германия е намалял с около 1,574 или 2,6%. Към 3 май т.г. са налични 58 351 стопанства в които се отглеждат млечни крави. В сравнение с предходната година (май 2019 г.) 2736 производители на мляко са спрели доенето (- 4,5%). Утешителното е може би,че през 2018 имаме намаление на кравите с 97 746бр , а през 2019г намалението е 42 397бр.

 Източник: ec.europa.eu

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here