SOFT-AGRO.COM: Топлинен стрес при кравите /1 част

1

време за прочит: 5 минути

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми  на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM
който продължаваме с материала:

ТОПЛИНЕН СТРЕС ПРИ КРАВИ: КОНТРОЛЕН СПИСЪК НА DLG


Лятото на 2018 г. ще бъде запомнено от много фермери. Особено в средата на лятото, в северната и източната част на Германия, топлината доведе не само до значителни загуби на култури в растителната продукция, но и добивът на фуражни култури е бил до 80% под средногодишните стойности.

В допълнение, към липсата на валежи, пряката и продължителна слънчева светлина и високите температури засягат не само растенията, но и кравите. Кравите са подложени на силен топлинен стрес. Положението през лятото на 2018 г. и очакванията за по-високи температури в бъдеще, които най-вероятно ще доведат до още по-интензивни и продължителни периоди на топлина, бяха причината за създаването на тази публикация – през пролетта на 2019 г. това задълбочено и значително преработено ръководство на DLG: Топлинният стрес при кравите.

ФОРМУЛАТА ЗА ОЦЕНКА НА ТОПЛИННИЯ СТРЕС ПРИ КРАВИТЕ

Кравите са в състояние да поддържат относително стабилно ниво на телесна температура при 38,5 ° C (+/- 0,5 ° C) и по този начин да се справят с колебанията в температурата на околната среда, дължащи се на отделянето на топлина чрез излъчване (радиация), проводимост и изпаряване. (дишане). Най-добрата температура за кравите е в диапазона от около 0 до 17 ° C.

Ако температурата на околната среда се повиши над това ниво, кравата трябва да се адаптира. Когато генерираната топлина достигнете критично ниво, можете да говорите за топлинен стрес.

Но топлинният стрес зависи или се определя не само от температурата на околната среда. Освен температурата, трябва да се вземе предвид относителната влажност и скоростта на вятъра.

За да оцените топлинния стрес и да можете да предприемете конкретни мерки въз основа на тази оценка, можете да използвате индекса на температурата и влажността (индекс на температурата и влажността, THI) .

Индексът на температура и влажност се изчислява по следната формула, като се използват данни за температурата на околната среда и относителната влажност на въздуха. Индексът на температура и влажност се изчислява по следната формула, като се използват данни за температурата на околната среда и относителната влажност на въздуха.

най-вече, високопродуктивните крави с добив на мляко над 10 000 kг / за година са най-податливи на високите температури. В допълнение към тези фактори – температурата на околната среда и влажността на въздуха, преобразуването на енергията, получена от захранването с топлина, играе основна роля.

Ако на върха на производителността, добива на мляко превишава 50 kг мляко на ден, това представлява енергийна потребност от 300 MJ. В процеса на метаболизма (храносмилането) повече от 1/3 от тази енергия се превръща в топлина, която трябва да се излъчи в околната среда. Следователно високопродуктивните животни не само са особено чувствителни към топлинен стрес, но и допълнително загряват околната среда, като отделят топлината, генерирана от метаболитния процес.

СИГНАЛИ ЗА СТРЕСА ПРИ КРАВАТА

Натоварването върху животните може да бъде оценено не само чрез индекса на THI, но и самите животни дават много ясни сигнали за натоварването или претоварването на реакционните механизми. Животинските реакции са например намаляване на приемането на фураж, за да се намали топлината, генерирана от метаболизма.

Лек топлинен стрес при крави (THI> 68)

 • животните, дишат тежко (“помпи”), увеличена скорост на дишане (> 80 вдишвания / минута)
 • животните лежат по-малко, остават по-дълго, най-вече където има течение, например при отворената врата и при поилките
 • телесната температура се повишава (ректална температура> 39 ° C)
 • Наблюдава се намаляване на добива на мляко в отделни случаи

Умерен топлинен стрес при крави (THI> 72)

 • животни, които опъват шията и стоят с отворена уста
 • консумацията на фураж е значително намалена (10-25%)
 • произвежда се повече слюнка – слюнка на муцуната
 • пот от двете страни и отзад
 • количеството на урината намалява, урината е по-концентрирана
 • около след три дни добива на мляко намалява

Тежък топлинен стрес при крави (THI> 80)

 • животните като цяло са в топлинен стрес
 • THI> 90: възможно е най-опасната ситуация -> смърт

Проявите на лек и умерен топлинен стрес са многобройни и не във всички случаи могат да бъдат точно признати. Те варират от слънчеви изгаряния, предимно в областта на вимето, в резултат на пряка слънчева светлина, до  неясни симптоми, като намалено производство на мляко, намалено съдържание на мазнини и протеини в млякото, увеличаване на соматичните клетки и до намаляване на раждаемостта и увеличаване на абортите.

Ако кравата страда от топлинен стрес през последните три месеца на бременността, защитните механизми на кравите и на неродените телета са отслабени, а рискът от метаболитни заболявания се увеличава преди и след отелването. По-вероятно е телетата да се раждат с по ниско тегло. Стреса, също така увеличава броя на случаите на куцота, дължащи се на увеличаване на натоварването на крайниците (животните остават по-дълго време изправени).

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here