Някъде може, другаде не

0

време за прочит: 3 минути

В Съединените щати инспекторите разследват нарастващите разлики в цените между това, което потребителите плащат в супермаркетите за говеждо месо, и ниските цени, които животновъдите получават за добитъка си. Разследванията се провеждат от Министерството на земеделието на USDA поради опасения относно определянето на цени, които нарушават пазара. Или на чист български език-съмняват се за картел по отношение на цените.

Потребителите  на месо твърдят, че цените на говеждото месо са се повишили в магазините, тъй като преработвателните предприятия са отчели намаляване на  количеството месо, изпращано в супермаркета. Този намален капацитет означава и по-малко търсене на живи говеда, след което следва намаляване на изкупните цени. Освен това двадесет големи американски кланици са временно затворени поради заболяване на персонала..
В резултат на това, животновъдите вече не могат да продават телетата и прасетата си и са принудени да евтаназират животните си, като  цената при доброволна евтаназия спада с повече от  40%.

Средната цена на дребно на прясно говеждо месо в магазините през април е била 6,22 долара за килограм, с няколко процента по-висока от месец преди това. Но средната цена за свиневъдите е по-ниска от 100 долара за сто килограма, което е по-ниско от $ 135 само месец по-рано. Земеделските производители и политиците се опасяват, че има не само „проблеми с доставките“, но смятат, че има още нещо. Месната промишленост се контролира от федералните антитръстови служители повече от век. Преди сто години петте най-големи тренажорни компании на месо представляват 82 процента от пазара на говеждо месо. Днес четири компании контролират приблизително 85 процента от пазара: Tyson Foods, JBS, National Beef и Cargill.

“Това е доказателство, че нещо не е наред в индустрията”, заяви републиканският сенатор Чък Грасли от Айова. Той е един от 20 сенатори, които поискаха от администрацията на Тръмп да разгледа по-отблизо пазара на говеждо месо.  Разследват се и възможните ценови споразумения от август миналата година на  преработвателите  на месо от Голяма четворка.

Група животновъди преди това са подали иск срещу четирите компании за предполагаеми тайни споразумения за понижаване на цените на добитъка от 2015 г. насам, дело все още е висящо във Федералния съд на Минеаполис. Четиримата собственици на тренажорните все още не са отговорили на искания за коментар във федералните разследвания срещу американските медии.

Американският животновъд Скот Блубо е един от борците срещу четирите месни гиганта, съобщи наскоро канадската френскоговоряща RFI. Блубо провежда собствена платформа в американските масови медии, за да призове за задълбочена реформа на хранителната индустрия в страната си. От фермата за добитък в Оклахома той помоли Вашингтон да разбие основните монополи и да се върне към по-местно и независимо производство. Той дори писа до президента Доналд Тръмп, който даде милиони помощ в края на април и се опита да принуди кланиците да останат отворени.

“Нуждаем се от фундаментални промени, скъсване с монополите и замяната им с по-малки, местни фабрики, защото нашата хранителна система в САЩ е нарушена.” допълва фермера.

източник: Investico. USDA, RFI


Б.А – що е то монопол – Пазар или пазарна структура, където има един продавач (производител) на продукта, който няма близки заместители и са налице непреодолими бариери за навлизане на нови конкуренти. При тези условия продавачът получава монополна сила, която се изразява в неговата способност да увеличава цената на благото над конкурентното равнище, без да изгуби всичките си потребители.

У нас също имаме случаи на ниски изкупни цени и високи продажни цени. При задаване на такъв въпрос обикновено се отговаря – пазарна икономика. Рядко се задвижват „инструментите“ които имаме – Защита на потребителите, Комисия за защита на конкуренцията и още три неправителствени организации.
В този материал се вижда,  че американците не са направили кой знае какво  по този въпрос. Но важното е,че 20 сенатора са взели отношение по въпроса и сигурно ще се случи нещо.

Тоня Мишева

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here