Стекове от Ангус на пазара

0

време за прочит: 3 минути

Тази седмица, една от хранителните вериги ще ни предостави колекция от стекове месо от Черен Ангус. Съгласно тяхната реклама ще бъдат изложени на щандовете пет вида стекове, наденички и бургери. Цените са, като на месо от Ангус. Разфасовките са по 300 грама и ще можете да избирате от Аржентински рибай стек, Аржентински бийф стек, топ сърлайн стек, денвър стек и ръмп стек.  За всеки от стековете е дадено кратко описание от коя част на тялото е, и какво е най-подходящо ястие да се приготви от него.

До тук всичко е добре. Трябваше и това да се случи у нас. Защото преди една година, когато магазините преливаха с  месо, се беше появила една много интересна реклама – “стек от месодаен Холщайн“.🙄

Сега въпросът е нашите потребители готови ли са да си изберат и приготвят стека по правилата и дали той отговаря на техния вкус.
Все пак за да усетим истинският вкус на месото от Ангус трябва да имаме някакви познания, както за породата, така и за начина на приготвяне.

Black Angus се отличава от масовите говежди породи със своята висока мраморираност (количеството междумускулна мазнина), крехкост и отличен вкус на месото.

Поради силно изразената си мраморираност, месото Black Angus е изключително подходящо за приготвяне на стейкове, а също така е предпочитан деликатес от гастрономите. Мраморираността подобрява вкуса и крехкостта и определя дали месото остава сочно по време на готвене, дори и при по-високи температури. Ще разпознаете мраморираността по малките бели петна, които са разпръснати по цялото парче месо, наподобяващи мраморен модел. Това е естественият слой мазнина, които повишава цялостното качество на месото и прави всяка хапка удоволствие за сетивата.

Друга причина месото от Black Angus да бъде силно търсено от ценителите на говеждо месо е формата и размера на бонфилето (Tenderloin) при тази порода. За разлика от други месодайни породи, чието бонфиле е с доста по-голям диаметър, размерът при Black Angus (Блек Ангъс) позволява да се приготвят стейкове с перфектна дебелина при стандартен грамаж на порцията (така наречените пънчета). Така приготвен стейк с перфектна дебелина от Black Angus може да бъде изпечен до точната желана степен.

В следващите дни ще публикуваме материали относно Говеждато месо, Телешкото месо.

Тоня Мишева

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here