Генетично модифицирани комари

0
През следващите две години биотехнологичната компания Oxitec планира да пусне милиони генетично модифицирани комари във Флорида и Тексас в опит да спре разпространението на болести като Денга и Зика.
Американската агенция за защита на околната среда (EPA) вече одобри плана, но група биолози, еколози, биоетици и други изследователи пишат, че са загрижени за липсата на контрол върху опитите за „ефективно хакване“ на екосистемата.

Теоретично, развивайки стерилни породи насекоми, учените могат драстично да намалят броят на видовете, родени в следващото поколение.

Изследователите са обезпокоени, че не са предприети достатъчно силни мерки за наблюдение на експеримента с Oxitec и предотвратяване на нежелани щети на местните екосистеми.
“Генетичното инженерство предлага безпрецедентна възможност за хората да прекроят основната структура на биологичния свят”, написаха учените.
„И все пак, с напредъка на генетичното декодиране и редактиране на гените се появяват с бързина и ентусиазъм, нови екологични системи, които биха могли да променят света.“

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here