Внимание. Не хващайте бика за рогата

0

време за прочит: 3 минути

Изненада може да ви поднесе всеки бик, колкото и кротък да изглежда. Лятното време предразполага  за паша в планината и много стада тръгват за там. В стадото задължително има бик защото има и доста крави подлежащи на  заплождане.

Свободното движение на животни е забранено, но не винаги се спазва и много пъти животните са неконтролирани. Така че, ако срещнете стадо, в което има бик, гледайте да не се опитвате да го хващате за рогата.

Една статистика от 2010 г. досега  показва, че 18% от всички смъртни случаи в стопанствата са свързани с добитъка. Делът на тези  инциденти с бик е 18% – /данните не са за България/

Размножителният сезон може да бъде един от най-опасните времена в стопанствата. Биковете могат да бъдат особено опасни, когато се опитват да защитят женските  животни на пасището..

Колкото и тих и мирен да изглежда един бик, трябва да помните, че те могат да бъдат непредсказуеми. Също  трябва да се внимава, когато фермерите излизат и подготвят  кравите си за доене, когато бикът е с кравите.

Предпазни мерки за безопасност при наличието на бик:

  • Никога не обръщайте гръб към бика;
  • Поставете силна верига и халка към носа на бика .
  • Ако е възможно, използвайте превозно средство, когато пасете животни като защита в случай на нападение;
  • Когато сте при овцете и кравите носете със себе си зареден мобилен телефон;
  • Избягвайте да вкарвате кучета в мястото, където има бик;
  • Не допускайте малки деца около бика.

Освен това, ако бик се отстрани от стадото крави, той трябва да бъде преместен в добре ограден заслон.

Ако някой бик трябва да се задели по някаква причина или искате да го отделите от кравите в двора, тогава не само трябва да бъдете изключително внимателни, но и да получите помощ за изпълнение на тази работа.

В случаите, когато имате агресивен бик, най-добре е да се отървете от него. Не си струва да държите агресивен бик. Винаги първо помислете за безопасността.

“Хващам бика за рогата” е стара наша поговорка и смисъла е: Захващам се с главното, основното, справям се с най-главния, най-труден и опасен проблем.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here