Нова Станция за изкуствено осеменяване

0

време за прочит: 1,5 минути

В много доклади и отчети, четем за производство на бици за ИО, производство на сперма от автохтонните породи и още куп подобни красиви неща.
За да се случи това са необходими много неща. Едно от тях е да има и добра станция за отглеждане на разплодниците. Нашата в Сливен, дълги години държа първенството не само на Балканите, но и в Европа. За съжаление, това е вече минало, защото станцията сигурно е повече от 40 години.

Нидерландския кооператив CRV откри нова СИО. Всъщност реставрирана е напълно старата станция в Харфсен

 „Реализирахме петзвезден хотел за нашите бикове и създадохме също много добра работна среда за стабилния ни персонал“, казва ръководителя Лео.

В станцията  за производство на сперма в Харфсен вече можем да приютим 100 бика в удобни „апартаменти“ застлани със слама с площ  от 27 квадратни метра. Боксовете са подредени по такъв начин, че благосъстоянието на животните да е максимално. Работата може да се извърши максимално механизирано и да се гарантира безопасна работна среда за служителите. В обора  е монтирано специално UV осветление, което имитира слънчева светлина. Биковете произвеждат витамин D под въздействието на тази UV светлина. Това насърчава здравето и качеството на сперматозоидите.

НАЙ-ВИСОКИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА КАЧЕСТВО

Оборите в Харфсен вече са оборудвани с контролирана климатична система за отблъскване на молюски и други патогени. Тази система работи със свръхналягане и филтри на входа на въздуха.
„С приключването на това обновяване CRV вече разполага с производствени места в Harfsen, които отговарят на най-високите изисквания за качество. Това ни поставя на челно място в световен мащаб “, казва Лео.

От ветеринарна гледна точка  станцията не е отворена за посетители.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here