Мандра в Германия / 1 част

0

време за прочит:  минути

Още в началото на реформата в земеделието, преди 30 години се заговори за кооперативни мандри. През тези години, дори се създаде една такава мандра в Новозагорско. Мениджърът беше с голям опит, откри се мандрата, събра се млякото от петнадесетина ферми, произведесе се сиренето.
И изведнъж нещо се случи, мандрата затвори и ….. до тук.

Имаше и още няколко опита за подобни сдружения. В момента имаме информация за кооперативи работещи без правила. Мадраджията приема мляко от малък брой ферми. Те му предоставят качествено мляко, а мандрата им дава върхови цени. Подобни групи съществуват в района на Петрич, Съединение и др.

Подобни опити се правят и в Гърция. Свидетели сме, как няколко фермера купиха една мандра и след това се наложи само единият да изкупи дяловете. Вероятно недоверието е причина за това. За разлика от този случаи, животновъдите от района на Тесалия успяха да си направят такова сдружение.

Кравите доят ли се в мандра?

Често възниква погрешно предположение, че кравите са доени в мандрата. Това не е така. Млякото се товари от произ-водителите на мляко в млечните автоцистерни и транспортира до млекопре-работвателните предприятия.
в мандрата. След това млякото се преработва в различни млечни продукти .

Млякото е млякото на една или повече крави. То се състои от 87% вода и съдържа 3,3 – 3,5% протеин ,  3,8 – 4,5% мазнини и приблизително 4,8% млечна захар .
Млякото също осигурява много висококачествени и основни хранителни вещества, като минерали ( калций , магнезий , цинк, фосфор, йод ) и витамини (витамин А, витамин D, витамини от група В, фолиева киселина).

Както казахме от фермите са събира  сурово мляко и   в Регламент ( ЕО ) № 853/2004  се определя като “непроменено мляко след доене на селскостопанските животни, което не е било загрято над 40 ° C и не е било подлагано на обработка с подобен ефект”.

Съществуват строги хигиенни изисквания за употребата на сурово мляко. В Германия суровото мляко може да се продава директно от фермата само при най-специфични хигиенни условия и чести проверки. За да се сведе до минимум рискът от инфекция, суровото мляко трябва да се вари преди консумация. Това известие трябва да е ясно обозначено на опаковката или на мястото на продажба. Суровото мляко може да се продава само под формата на предпочитано мляко. Подобно на суровото мляко, то е необработено и само филтрирано и охладено. За разлика от другите видове мляко, предпочитаното мляко няма срок на годност. Маркирано е, но с дата на използване. Трябва да се използва не по-късно от 4 дни.

Предпочитаното мляко е форма на сурово мляко, която е само филтрирано и охладено, но по друг начин не се преработва. За разлика от суровото мляко, първокласното мляко може да се продава от търговците на храни, но трябва да бъде ясно декларирано. За да се запази рискът от инфекция възможно най-нисък, той се подчинява на много строги хигиенни разпоредби. Например температурата на млякото по пътя от бутилирането до доставката не трябва да надвишава 8 ° C.

За разлика от други видове мляко, предпочитаното мляко не е маркирано с най-добрата дата преди, а с дата на употреба. Трябва да се използва не по-късно от 4 дни след екстракцията.

Тъй като не всички микроби в предпочитаното мляко се убиват, то трябва да се вари за безопасност преди консумация. Въпреки това, хората със слаба имунна система (бебета и малки деца, болни и възрастни хора) трябва да се въздържат от консумация на предпочитано мляко.

източник:Milknews.de

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here