Видове мастит при кравите

0

време за прочит: 4 минути

Серозен мастит

Серозният мастит може да се появи в първите дни след отелването. Животното има подуване, подуване и зачервяване на вимето. Засегнатата част е уплътнена, болезнена, има повишена температура. Добивът на мляко намалява, млякото става воднисто и съдържа казеинови люспи (млечен протеин).

Катарален мастит

Катарален мастит на  кравите се наблюдава по всяко време на лактация, но по-често през първите седмици на доене. По-често има възпаление в една четвърт от вимето, докато то още  не е разширено. При сондиране на цицката и вимето в началото на заболяването те често не показват аномалии. На 3-5-ия ден от заболяването в основата на цицката могат да се намерят възли с размер на грах, които се образуват поради запушването на млечните канали със съсиреци мляко. Общото състояние на животното няма отклонения от нормата. Добивът на мляко намалява, то става течно  и съдържа съсиреци или люспи от утаения казеин.
Понякога съсиреците са големи; по време на доенето те трудно се изтласкват през канала на цицката. При този тип мастит засегнатата четвърт не намалява по обем. В основата на цицката се достигат плътни еластични възли (млечни кисти), достигащи размерите на гълъбово яйце. При възпаление на по-дълбоките части на вимето (млечни алвеоли) добивът на мляко се намалява значително и млякото се променя от началото до края на доенето: то е воднисто и съдържа люспи и съсиреци по време на доенето. Такова мляко след утаяване се разпада на суроватка, извара люспи и  на дъното на млечните съдове  се образува утайка. Обикновено възпалението на алвеолите завършва с възстановяване, но производството на мляко не се възстановява напълно, като част от алвеолите атрофира.

Фиброзен мастит

Фиброзен мастит. Засегнатата част на вимето се увеличава по обем. При докосване се забелязват болка и стягане. Телесната температура се повишава до 41-41,5 градуса. Животното почти няма апетит. От самото начало на болестта добивът на мляко рязко намалява. В млякото се откриват съсиреци под формата на трохи и бучки жълто. Млякото има вид на гной. След 2-3 дни от началото на заболяването производството на мляко спира. При доене може да се изтръгне само малко количество серум или гной. Когато се излекува, секрецията на мляко не се възстановява напълно. Гнойни мастити При гноен мастит засегнатата част на вимето се увеличава по обем, болезнена е и има локално повишаване на температурата. Млякото е воднисто, солено, съдържа люспи и има жълтеникав нюанс поради примес на гной. Температурата на тялото на кравата се повишава до 41 градуса.Апетит няма.

Лечение на мастит

При серозен мастит честото внимателно спиране на млякото и лек масаж на вимето отдолу нагоре по съдовете се правят поне 2-3 пъти на ден в продължение на 10-15 минути. В началния стадий на заболяването прилагайте настинка, по-късно? затоплящи компреси, нагревателни подложки, загряване на вимето, облъчване с кварцова лампа. Кожата на вимето се намазва с ихтиол, камфор и други противовъзпалителни мехлеми или се втрива в вимето. По препоръка на ветеринарен лекар се използват антибиотици. По време на периода на лечение на животното се дава суха храна и водата е ограничена до вода. Добро средство за лечение на мастит е смес от борова смола (дъвка), естествен пчелен восък, вазелин и бебешки сапун. Всички компоненти се вземат в равни части. Сместа се смила и се вари на водна баня, докато се превърне в хомогенна маса. Мехлемът затопля възпалената област на вимето, облекчава болката и насърчава резорбцията на уплътнените образувания. При катарален и гноен мастит на животното се дава по-малко храна и вода. Правят се често отстраняване и масаж, използват се противовъзпалителни мехлеми и топлина. Ако лекарствен разтвор се въведе през канала на зърното в засегнатата четвърт на вимето, тогава той трябва да се освободи от съдържанието чрез компресия и масаж. Когато каналът на зърното се съсирва със съсиреци и казеинови люспи, в канала се въвежда топъл 2-3% разтвор на сода (40-50 мл). Трябва да се помни, че при влакнестата форма на мастит не може да се прави масаж, животното се нуждае от пълно спокойствие.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here