Говедовъдни новини – 120 секунди

0

САМО ЗА 120 СЕКУНДИ ЩЕ СЕ РАЗХОДИТЕ ПО СВЕТА И НАУЧИТЕ МНОГО ЗА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО И НЕ САМО ЗА НЕГО.
ВСИЧКО, ОТ КОЕТО СЕ НУЖДАЕТЕ ЗА ДА СТЕ АКТУАЛНИ, СА САМО 120 СЕКУНДИ!

РУМЪНИЯ: Министърът на земеделието на Румъния спира помощта от 3.5 евро по програмата де минимис за румънските овцевъди, предназначена за подпомагане реализиране на вълната. Мотивите са, че парите на практика не отиват в овцевъдите, а се прибират от самсарите /невестулките, те  наричат прекупвачите/. При реализирането на тази програма е имало случаи за отчетени 36 кг вълна получена от овца.

„Тази програма няма да продължи. Ще дадем тези пари по друг  начин, за да  достигнат до фермерите. Вълната, която беше изнесена миналата година – няколко десетки хиляди тона  на цена от 3,5 милиона евро, точно сумата която  предоставихме за субсидия. Практически цялата субсидия, отпусната миналата година, беше изнесена.


БЕЛАРУС: Беларус напълно отговаря на нуждите на вътрешния пазар от преработени продукти от мляко и месо чрез собствено производство, съобщава пресслужбата на Министерството на земеделието на Беларус.

Производството на мляко на глава от населението е 785 кг / човек с консумация 247 кг/човек, производство на месо – 132 кг / човек  с консумацията на 94 кг / човек. Така нивото на самодостатъчност в месото достига 135,2%, в млякото – 235,1%.

И най-важното, делът на домашните месни продукти в общата структура на продажбите на търговските организации е 99,8% (включително свинско 99,9%, говеждо 98,7%), сирене – 92%, масло – 99,9%. Общо през 2019 г. производството на мляко и млечни продукти от гледна точка на мляко възлиза на 7,4 милиона тона. Повече от четиридесет процента от този обем е продаден на вътрешния пазар. Около шестдесет процента бяха доставени извън републиката.


БЕЛАРУС:производството на мляко расте през 2019 г. През януари – май Беларус получи с 5,6 процента повече мляко в сравнение със същия период на миналата година. Увеличението възлиза на 164 хил. тона.

Тъй като продаваемостта нарасна с 0,8 процента до 90,3, продажбите се увеличиха със 170 хиляди тона. Само поради това в сметките на фермите бяха получени допълнителни 122 милиона рубли. От крава средно са получени по 2174 килограма мляко, което е плюс 109кг в повече за същия период на миналата година./януари-май/

В Беларус се отглеждат повече от 1,4 милиона крави. За една година те произвеждат над 7,2 милиона тона мляко. Предоставянето на този продукт надвишава нуждите на страната повече от  2,5 пъти. Млечните продукти са важен елемент за износ на селскостопански продукти.


РУСИЯ: всяка пролет, в Русия се извършва пролетен преглед на говедата за мляко. Какво показват резултатите от завършилата такава проверка за Московска област.

В областта се отглеждат 12 породи говеда за мляко.Най-голям е процента на  Холщайн – 50,3% и Черношарените – 42,6%.
През 2019 г. относителният брой на животни от Холщайн се увеличава с 6,1%, докато делът на животните от Черношарената порода  намалява с 4,5%, Айршир – с 0,8%.
Според резултатите от оценката преобладаващата част от животните са сертифицирани в по-високите класове: елитът и елит-рекорд възлизат на 96,5. Анализ на производителността на млякото показа, че средната млечност от крава за 2019г е 7 710 кг мляко със съдържание на мазнини 4,13% и съдържание на протеини 3,34%. В сравнение със същите показатели за миналата година, има плюсове на добива на мляко от 273 кг, като съдържание на мазнини – увеличение с 0,01% и протеин – с 0,05%

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here