SOFT-AGRO.COM:/ 1 част: Най-важните крави са пресушените

0

време за прочит: 7 минути

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми  на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM
който продължаваме с материала:


Най-важните крави са пресушените

2 част: Най-важните крави са пресушените

Сухостойните  крави са много по-важни от млечните крави! Защо ветеринарният лекар д-р Юрген Ротер мисли така?

Пресушените  крави обикновено  получават малко грижи. Интензивното наблюдение при тях започва едва след отелване. Ето как изглежда управлението на сухите крави в много ферми.

Това категорично не трябва да бъде така, според ветеринарният лекар д-р Юрген Ротерт. „Ако започнете да се грижите за кравата едва след отелване, вече е късно. Стрелките вече са превъртени непоправимо! И здравословните проблеми вече могат да бъдат решени само с висока цена, а често – нищо повече не може да се направи.

Според опита на лекаря, кравите достигат висока продуктивност само когато са били интензивно подготвени за млекопроизводство през сухостойния  период.

ЛИПСА НА ЕНЕРГИЯ И ПРЕВЕНЦИЯ НА МЛЕЧНАТА ТРЕСКА!

Ветеринарният лекар има две важни цели по време на сухостоя и в първите дни след отелването: „Кравите не трябва да страдат от липса на енергия и не трябва да получават млечна треска“.

Ротер твърди, че мазнините или мастните запаси на кравата трябва да останат постоянни през последните седем седмици преди отелването. Кравите с тегло на мазнините под 3,5 дори биха натрупали някаква тежест!

Защо е така: плодът натрупва около 2/3 от теглото си при раждането през сухия период. Ако теглото на кравата остане непроменено, тогава животното използва резервите на тялото (липса на енергия). В този случай се отделят мастни киселини, които не могат да се отделят с млякото. „Мастните киселини създават напрежение върху черния дроб и кравата навлиза в лактацията, която вече е„ предварително повредена “, обяснява Ротер. „Ако липсата на енергия е толкова голяма, че кравата губи тегло пред очите Ви, здравето  се нарушава и това  унищожава мастните му киселини. “

Също така, липсата на енергия през сухия период се отразява лошо на плодовитостта. Основното условие за добра плодовитост е добър растеж на фоликули в яйчниците, от които яйцата се секретират. Фоликулите се нуждаят от 70-80 дни, за да узреят. Ако кравата трябва да бъде заплодена  60 дни след отелването, узряването на фоликулите започва точно през сухостойния  период. Ако кравата по това време страда от липса на енергия, фоликулите са трайно повредени. Последицата от това много често е нарушение на цикъла (тиха разгоненост, кисти на яйчниците).

След отелване трябва да се избягва липса на калций ( млечна треска ). Опасността високопродуктивните крави да формират калциев дефицит е доста голяма. Само около 2,3 г калций бързо се предлага от кръвта на кравата. И този запас се използва при синтеза на първия литър коластра. За следващия литър коластра, кравата мобилизира калций от костите и червата. И ако това се провали, възниква поне слаб, почти незабележим (субклиничен) дефицит на калций отвън. Последиците от него:

  • Води до обездвижване на кравата.
  • Мускулната функция е нарушена. Поради това слабост може да се наблюдава вече по време на отелване.
  • Патримониалната плацента често не напуска матката.
  • Интензивността на контракциите на червата намалява. Усвояването на фуражите се забавя, така че кравата поема по-малко фуражи. Последствието от това често е кетоза, изместване на абомасума, подуване на вимето и мастит.

Ротер смята, че причината за недостиг на калций е твърде висока стойност на рН. Обикновено, когато нивото на калций в кръвта падне, паращитовидните жлези отделят паратиреоиден хормон. Той косвено  е отговорен за усвояването на повече калций от червата. Но при високо pH на кръвта този механизъм не работи.

Можете да понижите pH чрез хранене с кисели соли. Ротер смята, че те трябва да бъдат включени в диетата за сухи крави. „Използването на кисели соли в повечето случаи не е необходима мярка, а основен принцип.“

СУХИТЕ КРАВИ ВИНАГИ СА В ДВЕ ГРУПИ

Ротер препоръчва винаги да разделяте сухите крави на две групи . Сухостоините животни до около четири седмици преди отелването представляват ранна  група . Втората група е  от крави преди отелване в групата за хранене ( транзитна група или група от близък план).

Не се препоръчва използването на една диета за всички сухи животни, тъй като по време на сухия период приемът на фуражи е значително намален. Следователно, за да се осигурят нуждите на животните до края на сухия период, е необходимо да се увеличи концентрацията на енергия и протеини, както и минерализацията на храненето . Освен това кравите трябва да се подготвят за богата на енергия дажба по време на лактация.

За да бъдат приемливи разходите за труд при грижата за двете групи, такъв компромис се е доказал: ранната група и транзитната група получават една и съща основна дажба, а кравите от транзитната група допълнително се снабдяват с концентрати и минерали.

Ако не е възможно да се организира по друг начин храненто, ремонтът – младите животни също може да получават същата основна дажба. Но винаги, когато е възможно,избягваите това, млади и стари животни да получават една и съща дажба, като състав , тъй като техните нужди от минерали са много различни. „Ако младите и сухи крави получават една и съща храна, поне една от тези групи страда.“

Идеалния случай е ако за всяка група можете да приготвите индивидуална диета. Но е препоръчително това да се организира при наличието на голям брой животни в групите.

Най-добре е да изберете компоненти в дажбата,когато имате подробни резултати от анализа . „Без анализ трябва да разчитате на таблични данни, които често са много различни от действителните“, обяснява Ротер. “Колкото повече трябва да разчитате на таблични данни за хранителната стойност на фуража, толкова по-малко точно е изчисляването на дажбата.”

Разбира се, на практика – особено в малките ферми – не всеки сенаж се предава за анализ. Но според опита на Ротер е необходим поне един анализ за всеки силоз и сено . „При тренаж на силаж и сено хранителните отклонения са толкова големи, че табличните данни за тях са твърде неточни“, казва експертът.

При паша, колебанията в хранителните вещества, дължащи се на неправилен растеж на трева или дъждовно време, са още по-големи. Ротер обяснява: „ Храненето на крави на пасище не може да се брои. Следователно сухите крави не трябва да се държат на пасище. “

Ако няма резултати от тестовете за всеки силоз, трябва да обърнете внимание на следното: тревният силаж на третата, четвъртата или петата година на косене никога не трябва да се дава като единствен в дажбата поради ниското съдържание на минерали. Ако няма друг силоз, имате нужда от добавяне на калий (максимум 3%) и натрий (максимум 0,4%).

За други суровини трябва да знаете поне съдържанието на сухо вещество . В същото време е важно, особено за продуктите от царевица и зърнени култури, фуражните суровини да са нормални от гледна точка на хигиената ( не токсични ).  Сламата трябва да е от 3 до 10 cm.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here