Дзя Мин и неговата кравеферма в Юннан / 2 част

0

време за прочит: 7 минути

Фермата

Фермата на Дзя Мин се казва „Чаймидуо”, което на китайски буквално означава „повече дърва за огрев и повече ориз”. Това е източникът на живот. Фермата е създадена като експеримент преди три години и по думите на Дзя, първоначално от лични съображения, т.е. да осигури екологични храни за семейството си. В началото са отглеждали зеленчуци и зърнени храни според сезона, без да използват пестициди и торове. Обработвайки земята по природосъобразен начин, тя им дава богата реколта. Дзя Мин отглежда крави, кокошки и развъжда риби. Цялото място постепенно се превръща във ферма, която съществува заедно с околните влажни зони.

В началото на пролетта, полето се раззеленява и ухае на свежест. В едно хълмче, издигащо се над водата живеят над десет заека. Дзя Мин обясни: „Неотдавна купих три заека и ги пуснах там. Не очаквах, че ще се размножат толкова бързо.” Неговите деца му ходят заедно с него да наглеждат зайците на хълмчето. Той с гордост казва, че те могат да разпознават над 20 различни растения и се радват на тукашния живот.

Освен прехраната, фермата Чаймидуо се превръща и в място, тясно свързвано с природата, където семейството на Дзя Мин е намерило чисто забавление и магическо усещане в ежедневието. Дзя Мин каза, че с начинанието си е открил начин да вземе участие в изграждането на общността в Дали. Сега, освен да осигурява на семейството прехрана, фермата има важна обществена роля.

Ресторантът Чаймидуо от една страна предоставя на местните жители вкусни ястия под формата „от фермата до трапезата”. В самата ферма, Дзя Мин организира веднъж месечно базар, в който се включват фермери, занаятчии, има музикално шоу, тематични партита и пр. Също така има дни на отворените врати, в които посетители могат свободно да се разхождат и разглеждат фермата.

Всички негови проекти са тясно свързани със земята, природата, интересната история и жителите на Дали. Повечето ястия в ресторанта Чаймидуо се приготвят от продукти, произведени във фермата, някои са от съседните ферми. Така например тяхната „Фермерска салата”, включва свежа маруля, цвекло, яйца собствено производство, артишок от фермата „Миду Сунгъл”, студено-пушен бекон от американеца Марк и пр.

Базарът Чаймидуо се е превърнал в духовно преживяване. Говори се, че на последния базар са се събрали повече от две хиляди души, сред които освен нови емигранти, все повече участват и местни жители. Мястото се е превърнало в канал за сближаване на различните общества.

Всъщност Дзя Мин има няколко роли. Той е основател на първия първокласен хотел Хайдишънхуо, настоящ мениджър на известния в Саншан хотел. От Хайдишънхуо, до хотел Гаоди, до сградите Шуандзъ, Хайдзяо, дори и до фермата Чаймидуо, Дзя Мин напълно се е потопил в живота на Дали и може би е пуснал завинаги корени тук.

Списание Животновъдство

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here