Тази година в ЕС по-малко пшеница, но повече ечемик

0

време за прочит: 2,5 минути

Очаква се реколтата от зърнени култури в ЕС за пазарната 2020/2021 година да достигне 286,3 милиона тона, което е намаление с -2,7% в сравнение с 2019/2020 година, но все пак с 1,7% над средното за последните 5 години, според последният доклад за краткосрочна прогноза от ЕК.
Очаква се производството на пшеница да намалее в резултат на намалената площ за зимна пшеница, главно поради неблагоприятните условия в северната и западната част на ЕС през есента и сушата на пролетта.
Общото производство на обикновена пшеница ще достигне 118 милиона тона / -6% спрямо средното за последните 5 години/ с рязък спад във Франция и Герания, които са двете основни страни производители.

Очаква се производството на твърда пшеница в ЕС да бъде 7,3 милиона тона поради ниските добиви във Франция.
Производството на царевица може да надхвърли миналогодишното ниво и да достигне максимум 72 милиона тона.
Все още е рано да се правят точни прогнози.

Що се отнася до рапицата, се очаква производството да достигне същото ниско ниво катто през 2019/2020 г с 15,4 милиона тона.
Производството на слънчоглед може да нарастне до 10,4 милиона тона поради благоприятните метериологични условия през периода на засаждане, което доведе до увеличаване на плащите за засаждане.

Тази година всичко беше трудно за отглеждане, първо трябваше да се извърши суха сеитба, след това топлата и влажна зима благоприятства за развитието на вредителите, а сухата пролет навреди на развитието на растенията, което ще повлияе значително на добивите.
ЕК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here