Какво е А2 мляко?

0

време за прочит: 3,5 минути

Млечен протеин, който предизвиква много интерес! То има лека, пухкава и деликатна текстура.
Пътувайки до Япония, Китай, Индия, Франция, Австралия и Нова Зеландия… може да се изумите пиейки от това изключително хубаво мляко. Всъщност,  това не е същото мляко, с което сте свикнали, а е известно като “мляко-А2”. Изследвайки темата, разбираме, че кърмата на жената има А2 бета-казеин среща се още при млякото от козите, овцете и други бозайници …

 Какво тогава е A2 млякото?

Приблизително 30 % от протеиновия компонент в кравето мляко е бетаказеин, съществуват поне 13 различни форми, но двете най-често срещани форми са A1 бета-казеин и A2 бета-казеин. А2 има аминокиселина – пролин при позиция 67 в своята верига от 209 аминокиселини, които образуват протеина, а А1 има аминокиселината хистидин при същата позиция, но тази разлика изглежда влияе твърде много на хората.

Доказателствата сочат, че първоначално всички крави са произвеждали мляко, съдържащо само бетаказеин, известно днес като A2 бета-казеин, но в един момент от историята насочвайки се към производство на повече мляко (преди 30 години рекордьорките са били от 7-8 тона на лактация, в момента това число вече е 12-13 т.) генетична мутация е довела до вариант на този протеин, давайки началото на А1 бета-казеин в млякото.

 Бетаказеините са важни при усвояемостта на основните хранителни вещества, желязо, калций, цинк и мед. Докато се усвояват, те дават множество фрагменти от биоактивен протеин. Всяко изменение в структурата на фрагмента променя начина, по който тялото го усвоява.

 Майчината кърма съдържа А2 бета казеин, а то допринася за намален риск от заболявания на сърцето и намален риск от диабет тип 1.

Многобройни международни проучвания показват ефектите на А1 бета-казеина, като:

  • Окисляването на LDL холестерола, което води до сърдечни заболявания
  • Влошаване на неврологични разстройства като аутизъм и шизофрения
  • Нарушаване производството на инсулин, водещо до диабет тип 1.
  • Доказано е, че А1 бета-казеин може да премине през кръвно-мозъчна бариера, достигаща до централната нервна система при бебетата и предизвиквайки апнея, свързана със синдрома на внезапната смърт на бебетата.

 Има генетичен тест, който да определи дали една крава ще произведе А2 бета-казеин мляко. Биковете също могат да бъдат тествани, за да се види дали носят A2 гена. Хората пият краве мляко, без дори да осъзнават, че съществува в две различни форми. Деца, които не консумират мляко, защото техните родители и лекари мислят, че е лошо за тях,  най-добре е те да имат достъп до мляко от типа  A2!

Продажбите на A2 сега изпреварват продажбите на био мляко в Австралия. Използването на мляко с A2 бета-казеин в храните за деца се увеличава. В Австралия вече е достигнало 30%.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here