Германия – дълъг живот за кравите

0

Време за прочит: 4 минути

 

В няколко наши материала, озаглавени:

Обръщаме палачинката
Обръщаме палачинката – две
Обръщаме палачинката – три
Обръщаме палачинката – четири

се опитахме да разкажем на нашите читатели и говедовъди за новия вятър, който духа по отношение на управление на говеждите стада. А това е геномната оценка на женските животни, кога да е първото заплождане на юниците  и удължаване продуктивният живот на кравите. Всичко това  вече се прави и е мода в момента. И може да се види в отчета на немските говедовъди

Холщайна в Германия остарява

 Доскоро се говореше за 33 месеца продуктивен живот, сега вече за 38 месеца.

Дълъг живот на кравите – това е формулата

Говорейки за старите крави, няма начин да не си спомним и за филма ”Уморените коне ги убиват нали”. Във филма, героите танцуват без спир, сега старите крави правят същото, като дават повече мляко.

Старите крави са по-икономични, защото имат висока производителност и по-малки разходи при доене и отглеждане.  Има обаче и няколко „проблема“ с възрастта. Млечната треска, лежането, амортизирани цицки, дълбоки вимена или абортите – за отделни животни. Освен това, рискът от заболяване и загуба се увеличава с всяка лактация, тъй като по-възрастните животни често изискват по-дълго възстановяване. Както повечето възрастни хора си имат тайни, вероятно и старите крави имат тайни.

Накратко ще ви запознаем с работата на земеделската компания на Държавния институт за земеделие и градинарство Саксония-Анхалт (LLG) в Иден, която е известна в цяла Германия с високите си (пожизнени) показатели. В стопанството се отглеждат 120 крави с бозаещи телета, 300 овце, над 1000 прасета и около 420 крави за мляко. На  миналогодишното немско млечно изложение фермата получи наградата за управление, защото  резултатите са впечатляващи:

  • Средният млечен добив от 12 295 кг и полезен живот от 57 месеца през 2018/2019 г. доведоха до среден общ добив от 42 536 кг от всички живи крави и среден добив от 55 948 кг за всички бракувани крави през отчетната година
  • През август 2018 г. Карлота, първата крава с 200 000 литра в Германия, също предизвика сензация. Още през 1976 г. LLG Iden представи кравата Calla – първата крава с 100 000 литра в ГДР.
  • В периода от 1976 до 2018 г. общо 120 крави достигат границата от 100 000 литра.

Високата жизнена ефективност е резултат не само от възрастта на кравите, но и от генетичния им потенциал. От една страна, трябва да се даде потенциал за голям добив на мляко, от друга страна, функционалните характеристики са важни, за да могат кравите да остареят. Още през 2000 г. в стопанството си поставят следната развъдна цел:

  1. Капацитет: 11 500 кг, 3,6 – 3,8% мазнини, 3,4% протеин
  2. Външност: средно големи, функционални стъпала и крака и виме,

В допълнение към развъдната работа, управителят на стадото се занимава най-вече с интензивното отглеждане на телета, максимален прием на храна във всички етапи на лактация и удобна почивка “за сухостоините крави крави.

Източник: РСА

Заб.от автора: Преди 15 години Регионалната асоциация на млекопроизводителите от Сливенска област основаха българо-германското дружество ГЕНОМИКА. Партьори на Сливналии бяха говедовъдите именно от провинция Саксония-Анхалт. Много наши говедовъди са били в горецитираната ферма и са видели на терен какво правят техните немски колеги.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here