Кравите с големи задници дават повече мляко

0

време за прочит: 2 минути

Винаги сме казвали, че най-добрата порода за производство на мляко е Холщайна, дали ще е черношарен или червеношарен е все едно. Това е породата номер едно.

Ама да гледаш Холщайн и да получаваш много мляко, а не само да покриеш дъното си иска отлични условия за отглеждане и много фураж. Ясно е, че месото въобще не влиза в сметките. Ето защо много фермери минават на вариант две – отглеждането на крави с комбинирано направление.

Така е решил и нидерландския фермер  Дейв Схеп, който  започва да кръстосва черно-белите си крави със Симентал преди петнадесет години. Кръстоването, което в България на практика е табу поради невъзможността да се получават субсидии по мярката крави под селекционен контрол, е хит в страните с развито говедовъдство. Не случайно в света се отглеждат над 40 милиона крави от породата Симентал. Оказва се, че това решение на фермера е добър ход. През последните две години шест от кравите му, с преобладаване кръв от Симентал, минаха границата от 100 000 кг пожизнено млекодобив. Семейството отпразнува това с купон в тиролско облекло.

Една от кравите им е 100-процентов чист Симентал, която фермерът купува от  Бавария на двегодишна възраст. „Тя вече  е почти на 16 години и е дала общо 10 000 килограма мазнини и протеини.

Във фермата се доят общо деветдесет крави. Средното производство на мляко е 9 500 литра  с 4,5 процента мазнини и 3,85 процента протеин.

Преди да започне кръстосването и наблягането на Симентала, фермера е посетил доста  немски компании отглеждащи Симентал и се връща много ентузиазиран. Първоначално Дейв Схеп е смятал, че породата ще бъде по-малко продуктивна от Холщайн. Но след това е разбрал, че тези крави с големите си задници могат да дават много мляко.

“Средната продължителност на производството при кравите във фермата е 60 000 литра, а средната възраст при напускане е 7,9 години. Не трябва да крия обаче, че основата на стадото от Холщайн също беше добра” –  казва фермера

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here