Говедовъдни новини – 120 секунди

0

САМО ЗА 120 СЕКУНДИ ЩЕ СЕ РАЗХОДИТЕ ПО СВЕТА И НАУЧИТЕ МНОГО ЗА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО И НЕ САМО ЗА НЕГО. ВСИЧКО, ОТ КОЕТО СЕ НУЖДАЕТЕ ЗА ДА СТЕ АКТУАЛНИ СА САМО 120 СЕКУНДИ!

НИДЕРЛАНДИЯ: FrieslandCampina ще затвори фабриката си за сирена във фолио в Rijkevoort. много от нас са виждали в магазините пити сирена обвити в оранжево фолио – нали това е цвета на националния футболния отбор от страната на лалетата. Общо 86 служители на мандрата губят работата си. FrieslandCampina взема решението поради очакваното намаляване на предлагането на мляко и ниската възвръщаемост на сиренето с фолио. Чрез преместване на производството на други места млечната кооперация може да намали разходите и по този начин да направи този клон по-печеливш. Сиренето от фолио отдавна е част от която FrieslandCampina се бори да реализира печалба.


БЕЛАРУС: тази „млечна“ страна през 2019 г е трета по производство на суроватка. Преди нея са – забележете – ЕС и САЩ. В републиката са получени 2,84 милиона тона млечна суроватка при производството на различни видове продукти. Суроватката е страничен продукт от производството на млечни продукти, но отдавна е престанала да бъде нещо от вторичен характер. Сега това е самодостатъчен продукт с висок производствен и износен потенциал. През 2019 г. износът на суха суроватка и концентрати, базирани на нея, е донесла  близо 80 милиона долара за Беларус.


ЛАТВИЯ: По време на карантината в Латвия от 13 март до 9 юни, изкупните цени на млякото паднаха с 10%, а в някои региони с повече от 20%.
„Изкупните цени на млякото паднаха в Латвия по много различни начини. В много отношения това зависеше от региона, доставчика и структурата на икономиката “ –  заяви Майра Дзалкалей.
Освен това, тя отбеляза недостиг на работници в провинцията. Заплатите, дори като се вземат предвид социалните гаранции, от 800-1000 евро на месец не са привлекателна оферта за по-голямата част от безработните.


ХОЛАНДИЯ: Открита е най-голямата ферма  за отглеждане на насекоми  с цел получаване на протеини. Експертите виждат насекомите като храна за животните. Компанията планира да произвежда протеини за хранене на около 5 милиона броя риба сьомга годишно. Ще се работи на принципа на кръговата икономика: остатъците от растителна храна се преработват в храни за насекоми, а насекомите образуват богати на протеини суровини за хранене на животни. В ЕС фуражите от насекоми се допуска само в рибовъдството и в хранително-вкусовата промишленост. Очаква се обаче, че в близко бъдеще те ще бъдат разрешени в свиневъдството и птицевъдството.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here