Млечният възход на Беларус

0

време за прочит: 2 минути

10 организации за преработка на мляко имат разрешителни за износ за Европейския съюз. Предприятията непрекъснато сертифицират своите съоръжения съгласно системите за качество Halal и Kosher.

55 млекопреработвателни предприятия, 13 месопреработвателни предприятия, 8 птицефабрики, 7 организации за преработка на риба, преминаха акредитация за правото на доставка на продукти в Китай.

Млечната промишленост е визитна картичка на хранителната промишленост на Беларус. Страната произвежда 1% от световния обем на мляко и заема 5,5% в структурата на световния износ. В списъка на водещите световни износители на твърди сирена Беларус заема четвъртата позиция в света и пета по обезмаслено мляко на прах.

Наблюдава се все по-стабилен ръст в обема на световната търговия при износа на масло: Беларус влезе в челната тройка, пред САЩ и на второ място след Нова Зеландия и ЕС. А по отношение на износа на месо той е сред първите 10 лидери, докато по отношение на охладеното говеждо и птиче месо заема съответно седмия и осмия ред от световния рейтинг.

В чужбина се реализират съвместни проекти, които включват износ на технологии и услуги. Според белоруските технологии в района на Сахалин в Русия е построена млечна ферма, а в Монголия – месопреработвателно предприятие. Съвместните проекти за производство на млечни продукти се изпълняват във Виетнам, Узбекистан, Таджикистан, Молдова, Монголия и Казахстан. В Китай бяха създадени няколко съвместни предприятия за продажба на месо и млечни продукти. Въвеждат се нови подходи за търговия на китайския пазар чрез облигационни (свободна търговия) зони, както и електронни платформи, където съществуват преференциални данъчни и митнически режими.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here