Съживяваме селото – как

0

Време за прочит: 4 минути

На всеки 4-5 години започваме да възраждаме селото и така вероятно до края на света /селото/. Интересното е, че тези които говорят за възраждане, не казват какви са инструментите с които ще го възродят. То всъщност е написано сякаш на бял лист – има ли работа, има ли пари то селото само се възражда. Разбира се тази работа трябва да доставя удоволствие на фермера и да не го изстисква като лимон и човека да няма сили дори да пие една чашка вечер. Отговорът за това, как да останем на село, как да разширим бизнеса си, намират самите селяни – в случая двама ирландски говедовъди..

До 2015 г. Майкъл и синът му доят стадо от 80 крави Холщайн. Доенето става с доилна инсталация тип „рибена кост” за 14 крави. Работата – изтощителна. Идва време когато броят на кравите достига 250. Първоначалната идея е била да се инсталира друга подобна инсталация,  но след като вземат предвид редица фактори, като броят на кравите, които се доят, а също и сравнително малката разлика в разходите между двата различни вида салони, фермерите решават да купят  40-единичен ротационен салон DeLaval E100.

Радостта от доенето.

Работният ден на бащата и сина, до миналата година, започвал в 4:30 сутринта, като един човек трябвало да излиза по-рано, за да докара кравите от пасището. Поради големият брой крави и факта, че камионът за мляко ще дойде в двора в 8:00 сутринта, екипът трябва да издои кравите дотогава. Това отнема до три часа, така че нещо трябвало да се промени според Майкъл, за да се върне радостта на работата.

Това прави новият ротационен салон, който са инсталирали, и  им  дава радост от доенето и   съкращава  работния им ден.

Сега с новия ротационен салон,  50 крави се доят в рамките на 25-30 минути. По същество ротационният салон не само намаля времето, прекарано в доенето на кравите, но и прави задачата отново приятна.

Новият салон има редица функции, като автоматично измиване на цицките, отлични доилни съоръжения, система за автоматично измиване на системата. Освен това на доилната станция има инсталирана информационна система точно зад мястото, където стои операторът за доене. Това дава възможност за  управление на платформата от място. Освен това, тук може да се провери  работата по отделните крави, и да се  види какво произвеждат..

Фермерът допълва: – „Най-добрата част от новия салон е системата за подаване на фуража. В миналото кравите щяха да се хранят с едно и същото количество концентрати всеки ден. Докато сега, кравите, които произвеждат мляко, се възнаграждават, като получават определеното количество, докато се доят.

Информацията, която получаваме на компютъра за представянето на всяка отделна крава, е невероятна. Виждам кои крави произвеждат млякото, защото в миналото кравите, за които смятах, че се представят добре, всъщност не са  тези, които бяхме определили.

Беше инсталирана и система за отделяне на определени крави. Това  направи живота ни много по-лесен по време на осеменяване или при други ветеринарни мероприятия..

В новият салон е удоволствие да се работи. Това е светла и удобна среда за работа. Кравите изглежда са много щастливи в него.

Мога да кажа, че сме много доволни и ние от решението ни да вървим в крак с новите технологии.

Отнема ни само час и половина сутрин, за да издоим кравите и около 10 минути по-малко вечер. Измиването след доенето сега е много по-бързо от преди. Ако трябва да обобщя новият ротационен салон с няколко думи, бих казал, че  върна удоволствието от работата, която извършваме.

Всъщност, повечето наши фермери са запознати с подобни системи, убедени са в предимството им, но трудно е със собствени сили да инвестираш в такива съоръжения. Но ако трябва да цитираме ирландският фермер – върнахме удоволствието от работата в нашия живот, това трябва да се случи и при нас. Така че политиците не да цитират клишетата да възродим селото, а да кажат как да се направят инсталациите и други подобрения във фермите, които да облекчават труда на фермера. Тогава, няма да се налага да се повтаря едно и също през четири години.

Снимките и част от текста е взет от новините на DeLava

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here