SOFT-AGRO.COM/ 2 част: Най-важните крави са пресушените

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми  на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM
който продължаваме с материала:

Най-важните крави са пресушените

1 част: Най-важните крави са пресушените

ТРАНЗИТНА ГРУПА – групата непосредствено преди отелването: УВЕЛИЧЕТЕ СЪДЪРЖАНИЕТО НА ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

По време на транзитния период консумацията на фураж е намалена до средно 11,5 кг, вследствие на това  нуждата от енергия нараства до 70 MJ  на ден. Следователно концентрацията на енергия в дажбата се увеличава до 7,1 MJ  на kg CB.  Съдържанието на суров протеин се повишава от около 13% при първия период на сухостоиния период  до 15% в транзитната група.
Тук в никакъв случай „не трябва да се дава повече“, тъй като излишъкът от протеин трябва да се отделя от организма чрез черния дроб. Препоръчително е да избягвате такова натоварване.

След избиране на компонентите на дажбата се изчислява балансът на катиони-аниони- (DCAB ). Този показател за дажбите на сухите крави трябва да бъде -150 мекв / кг, защото това води до ниско рН на кръвта и по този начин стимулира мобилизирането на калций.

Но на практика балансът на анионните катиони често е над 300 meq / kg. Това се дължи на факта, че се използват тревни фуражи, които съдържат сравнително много натрий, калий, калций или магнезий.

Ако балансът на катиони-аниони надвишава -DCAB – 200 meq / kg, не забравяйте да опитате да промените диетата, така че да я намалите. Така компонентите с висок DCAB могат поне частично да бъдат заменени с тези, които имат по-нисък DCAB. Типичен пример е сенажа от трева (например +360 meq / kg CB), заменен с бирени пелети (например -160 meq / kg CB).

Но такива мерки рядко са достатъчни за намаляване на баланса на катиони-аниони. Следователно в транзитната група използва киселинни соли, за да стимулира употребата на калций от костите и храносмилателния тракт, като по този начин предотвратява недостиг на калций. – „Дори когато изчислената диета е в идеален ред, ние предпочитаме да включим някои кисели соли, за да сме сигурни“, обяснява Ротер.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ КИСЕЛИТЕ СОЛИ

Специалистът допълнително обяснява как да използвате кисели соли.

Чистите соли се препоръчват предимно за предприятия със смесители за фуражи. Там солта може да се смеси добре с храната. Но солта може да се разбърква и ръчно с вила. Но това трябва да стане добросъвестно, за да се избегнат негативни последици (намален прием на фуражи).

Алтернатива – можете да закупите специална храна, съдържаща кисели соли. Въпреки че е по-скъпа, кравите я изяждат по-охотно.  Въпреки че горчивата сол (магнезиев сулфат) и гипсът (калиев сулфат) се абсорбират слабо, тъй като серните съединения се използват в метаболизма на тези 60%, те се консумират сравнително добре от животни. Третата сулфатна сол, амониевият сулфат, има много неприятен вкус и амоният натоварва метаболизма.

След добавянето на сулфатна сол балансът на анионните катиони трябва да бъде най-малко -100meq / kg CB.

Ако действието на киселинната сол не е достатъчно, Ротер използва калциев хлорид. Хлоридните съединения се абсорбират с повече от 90%. Но калиевият хлорид има катастрофално неприятен вкус и при лошо смесване на фуража може да доведе до ацидоза на румена. Поради тази причина тази сол е слабо подходяща за употреба директно във фермата. Хранителната индустрия използва калциев хлорид в комбинация с аромати, но това увеличава разходите.

ПРЕДНАЗНАЧЕНА УПОТРЕБА НА КИСЕЛИ СОЛИ

Киселите соли никога не трябва да се използват под мотото „Колкото повече, толкова по-добре помага“. С помощта на рН на урината е необходимо да се провери дали балансът на катиони-аниони се е изместил достатъчно и дали рН на кръвта е намалял достатъчно. рН на урината трябва да бъде под 7.

Прекомерната употреба на кисели соли причинява проблем с приема на фуражи. „Ако кравите получават твърде много кисела сол, приемът на храна се намалява“, казва Ротер. „Следователно, в нашия опит, балансът на анионните катиони не може да бъде намален с повече от 300 мекв / кг СВ“.

Важно е също да премахнете кисели соли веднага след отелването, защото те са вредни за кравите, когато са неразтворени!

След добавяне на кисела сол, ветеринарният лекар проверява дали доставката на калций достига минимално необходимото количество – 100 g на глава на ден. В допълнение, една крава се нуждае от минимум 40 g фосфор дневно. “На практика често срещаме неподвижно лежащи крави, които страдат не от липса на калций, а от липса на фосфор”, казва Ротер. „Съдържанието на натрий трябва да бъде около 0,1% през целия сух период, в противен случай съществува опасност от образуване на оток на вимето и млечна треска. Ако съдържанието на натрий е твърде ниско, често се появява задържане. Недостатъчното снабдяване с микроелементи също може да повлияе отрицателно след раждането.

ПРОВЕРЕТЕ  ВАШИТЕ  пресушени   КРАВИ

Дали храненето на сухостоина  крава е било правилно, става ясно само след отелване. Успехът може да бъде потвърден чрез следните показатели:

  • Първоначалният добив на мляко от породата Холщайн от втората лактация не трябва да бъде по-нисък от 40 литра.
  • Клиничните случаи на млечна треска не трябва да надвишават 5%. В противен случай мобилизацията на калций не е достатъчна.
  • При заболявания, кетоза, изместване на абомасума и възпаление на матката (лохиометър, ендометрит) също има максимална граница от 5%.
  • Забавеното раждане не трябва да се среща по-често от 1 случай на 10 крави.
  • Кравите не трябва да губят твърде много телесно тегло след отелване. Допустимо е да се намали мазнината смаксимум 1 точка.
  • Първото осеменяване трябва да се извърши най-късно до 70 дни след отелването, а най-късно на 110 дни кравата трябва да е бременна.

Ако тези цели не са постигнати, трябва да проверите  храненето и поддържането на млечните крави.

Ротер: „Ако млечните крави нямат комфорт, в обора, имате твърде много животни,с проблеми по копитата,  храната не е вкусна или се яде избирателно, тогава е невъзможно да се получат оптимални резултати – дори при добро управление на сухите крави.“

Ако храненето и отглеждането на млечни крави също е в ред, но проблеми възникват през първите дванадесет дни след отелването, тогава причините трябва да се търсят първо в сухия период.

Автор на статията: ветеринарен лекар д-р Юрген Ротерт, Northrupa. Превод от Елена Бабенко

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here