С 70% е намаляла употребата на антибиотици

0
време за прочит: 2 минути
В периода от 2009 г. до 2019 г. употребата на антибиотици в холандското животновъдство е спаднала с 69,6 процента. По този начин целта за намаляването им на 70 процента е почти постигната, казва министър Шутен, който изразява своята признателност за това представяне от животновъдите и ветеринарите.

Министърът докладва за тези намаления, като в периода от 2018 до 2019 г. продажбите на антибиотици в животновъдството са спаднали с 16,1 процента.

Най-резкият спад за десет години се наблюдава в индустрията на бройлери, където употребата на антибиотици е намаляла със 73 процента. Това е последвано от свиневъдството с намаление с 61 процента, говеждият сектор с намаление с 51 процента и млечния сектор с намаление с 48 процента. С изключение на отглеждането на телешко, употребата в тези сектори остава на същото ниво вече няколко години, след значителен спад в първите години. Отглеждането на телетата, от друга страна, все пак постигна намаление с 11,3 процента през последната година. Според самия сектор това отчасти се дължи на въвеждането на системата за проследяване на телета и напредъка на програмата за контрол.

Общественото здраве

Благодарение на по-ниската употреба на антибиотици в животновъдството, устойчивостта на животните към антибиотици също намалява, с положителни последици за общественото здраве. Според здравния съвет бактериите, произвеждащи ESBL, са едни от най-рисковите устойчиви бактерии за общественото здраве, а броят на животните с тези бактерии е намалял в почти всички сектори. Най-големият спад се наблюдава тук в бройлерската индустрия, където този процент спадна от 66 процента през 2014 г. до 17,9 процента миналата година.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here