Онлайн дискусията на Dairy News

0

Време за прочит: пет минути

Въпреки, че вируса е още между нас, това не попречи преди няколко дни да се проведе първата онлайн дискусия на индустрията на Dairy News за Гърция.

Загрижени за непосредственото бъдеще на гръцкото млекопроизводство, но решени да направят всичко възможно, за да възстановят реда на пазара и да спечелят загубеното в пандемията на короновируса, показаха животновъдите от сектор мляко, млекопреработватели и търговци участвали вчера в дискусията. Гърция по отношение на кравето мляко се доближава много до нас по отношение производството. Разликата е, че средната продуктивност от крава при тях е по висока и структроирането на говедовъдните ферми е приключило. Силата им е в производството и преработка на овче и козе мляко.

Какво се каза на този диспут. Първи се изказа г-н Апостолопулос-ИД на FrieslandCampina Hellas и представител на Гърция в Европейската млечна асоциация.

– „Европейския млечен сектор е активен. В него участват повече от 700 000 животновъди и над 300 000 работници в млекопреработвателната промишленост Пандемията създаде много проблеми и мерките, предприети от Европейската комисия, макар и в правилната посока, се забавиха, тъй като започнаха едва на 7 май. Съюзът нямаше ориентация за това как ще се развият нещата. Предприеха се мерки производството да бъде субсидирано.  В крайна сметка постигнатото покритие беше малко (15 цента на литър), докато в Италия с национална намеса успяха да увеличат тази форма на непроизводствено покритие за около 24 цента. В Гърция, където беше възприета практиката за доброволно намаляване на производството на мляко, цената падна с около 5%.

 В момента производството на мляко е високо, а цените наистина са ниски и преживяваме свръхпредлагане на мляко, тъй като търсенето не е достигнало своя максимум. Имам чувството, че през следващите месеци нещата ще се оправят, когато всички страни от ЕС започнат своята дейност. Ние обаче няма да достигнем нивото от предходната година.

Новото германско председателство, което започва през юли, ще определи нови стратегии, вероятно за околната среда, но и натискът за намаляване на усилията за подкопаване на единния пазар.  Законодателството за произхода на млякото, което се прилага в някои европейски страни, се счита, че не допринася за единния европейски пазар.  Прогнозирам увеличение на цените на млякото. В момента ниските цени в Европа са важни, защото страната ни е залята с по-евтини продукти от Европа, докато реакцията на гръцкия пазар изостава значително”.

Софокъл Филипидис, животновъд от Газорос, Серес, разказа за ежедневието при производството на мляко в неговата ферма.

– „ Поради факта, че работим в пространство от 10 000 кв.м. и ако вземем предвид, че сме 10 души, имахме много място за дистанциране и възможност за прилагане на мерките за ограничения. Нямаше проблеми, тъй като изпълнявахме мерките  за защита на биобезопасността. Работниците работеха всекидневно, така че ако има проблем, можем да се справим с него .В крайна сметка прекарахме повече часове в нашия„ дом “-фермата и с безпокойството, определено как ще се развие пандемията. Ако пандемията продължи по-дълго и влезем с нея в лятото, когато има повече активност и повече работа за събиране на храна за животните, щяхме да имаме много по-голям проблем “,

 Георге Климпас , експерт по фуражите, посочи цялостната картина на гръцкото млекопроизводство по време на пандемията.

– „ Животновъден сектор не е създаден изведнъж, той вече има присъствие и знае как да се справи с извънредни ситуации. Всички животновъдни ферми работят нормално. Фуража, които беше събрана  миналата година и фактът, че заводите продължават да доставят  нормално концентриран фураж, доведе до това, да няма проблем в отглеждането на животните, като се има предвид, че продължителността на пандемията е кратка “,.

Според експерта, фабриките за фуражи и добавки за животни в Европа функционирали нормално и доставяли фуражи непрекъснато през цялата пандемия..

Елени Лайцу, представи на правителството и предложения, сред които: намаляване на авансовия данък до 40%, включване в програмите на Европейския съюз за частния резерв на ЗНП фета, улесняване на застрахователните плащания и данъчните задължения и използване на европейските програми за НСРР и Европейската инвестиционна банка.
Въпреки това, цялостната картина за сиренето  според нея лоша. Тя дори прецени, че до края на годината общата загуба на оборота на мандрите ще надвиши 20%.

Производителят на сирена Панаьотис Караканас , посочи новите начини за продажба на млечни продукти.  По време на пандемията новите начини  са предпочитани до голяма степен от младите потребители, както по възраст, така и по пазарна история, които доскоро не принадлежаха към клиентелата на компанията.

– „ Интересното и положително в този период на поръчки беше фактът, че всяко домакинство прави централизирана поръчка, една, обикновено най-младите, даваха поръчка за цялото семейство, понякога дори за баби и дядовци. В резултат на това средната поръчка се увеличи и системата заработи веднага. Но нашата реакция също беше незабавна, хвърляйки всички средства на наше разположение “.

Що се отнася до износа, той информира, че не е забелязал спад в износа, както и клиентите му в чужбина веднага са активирани с пандемията и продължават поръчките си с електронни средства.

Интернет дискусия на Dairy News

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here