Скир – знаете ли какво е това и как се използва

0

време за четене: 4 минути

Скирът представлява исландски заквасен млечен продукт. Наподобява цедено кисело мляко, но с много по-високо съдържание на протеини и в същото време с крайно нисък процент на масленост – само 0.2%.

Скирът се споменава още в средновековните исландски източници.

Предполага се, че Скир се е приготвял в Скандинавия, но е пренесен от викингите при заселването на Исландия преди повече от 1100 години и в крайна сметка в последствие забравен извън Исландия.

Самата думата Скир е свързана с английската дума shear (to cut) и се отнася за гъстата млечна консистенция без суроватката.

В днешни дни Скир се приготвя предимно само от обезмаслено прясно краве мляко, но първоначално се е произвеждал както от овче, така и от краве мляко.

Млякото се довежда до точка на кипене и след това се охлажда до 37 градуса. След това се прибавя закваска с бактерии и се оставя да ферментира в продължение на 5 часа преди да се охлади до 18 градуса.

Пастьоризира се и се прецежда, за да се отстрани суроватката.

Уникалността на този млечен продукт е в дрождите, които са активни при ниски температури и именно това го различава от традиционното кисело мляко.

Скирът си остава основна храна в Исландия. Комбинира се с плодове, може да се добавя към салати, смутита, върху препечена филийка.

Оказва се, че скирът има редица полезни качества. Консумацията му намалява риска от сърдечни заболявания, защото съдържа калций, калий и магнезий, а те са от първостепенно значение за здравето на сърцето.

Калцият, както всички знаем, е важен от своя страна за здравето на костите. Доказано е също така, че помага за понижаване на кръвното налягане.

Контролира нивата на кръвната захар, поради повишеното количество на протеини, но малко въглехидрати. Съдържащите се пробиотици в него подобряват чревната флора и подпомагат процесите в цялата храносмилателна система.

И не на последно място, Скир дава усещане за ситост за продължително време, което го прави пълноценна храна, която може да бъде успешно включена към различни диети.

източник: elcorreo

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here