200 € за юница

0

време за прочит: 1,5 минута

GOVEDOVAD.COM:  Всяка държава от ЕС има правото да подпомогне своите фермери по време на кризата. При определени правила, наложени от ЕС, всеки си избира начина на подпомагане. При нас вече е ясно – помощта ще е на стопанство, а сумата в зависимост от отглежданият брой животни, съобразено с направените разходи по отношение дезинфекции и останалите изисквания по време на карантината.
Австрийците са избрали друга форма. Интересното е, че допълнителни помощи в някои държави се отпускат допълнително от бюджета на съответната провинция. Така например се процедира миналата година в Германия, където някои от провинциите също дадоха помощи за преодоляване кризата от сушата. Какво подпомага своите фермери-говедовъди провинция Горна Австрия.

За да облекчи сривовете на пазара, поради пандемията COVID 19, провинцията  Горна Австрия отпуска субсидия за закупуване на женски разплодни говеда. Целта също е да се подобри качеството на стадата от млечни крави.

“При продажбата на женски разплодни животни, цената обикновено минава 1500 евро за бройка. Сега, по време на кризата тази цена се вижда висока на фермерите и те избягват да купуват разплодни животни. Тези пък, които продават, след като не могат да намерят клиенти ги водят на кланицата. Това се дължи и на малкия интерес от други държави за юници в момента. Ето защо, за да направят добра инвестиция, при трудни пазарни условия, се отпускат по 200 евро на закупено разплодно животно-женско.

Какви са правилата:

  • Закупуване на женско разплодно говедо от клас с минимални показатели 2а и 2б
  • 1 500 евро минимална покупна цена на животно
  • 200 евро подкрепа за животно
  • Три допустими животни на ферма
  • Мярката за финансиране започва на 1.8.2020 и приключва на 31.10.2020
  • Закупуване на животните става на търгове на трите асоциации по говедовъдство в Горна Австрия
  • Помощта за покупка е част от финансирането „de minimis“

Финансирането се обработва чрез съответните асоциации за говедовъдство в Горна Австрия. Заявленията се изпращат от развъдните асоциации до Селскостопанската камара, обединяват се и се проверяват.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here