Горещини, стрес, ниска продуктивност

0

време за прочит: 2,5 минути

Коментарът на GOVEDOVAD.COM: преди няколко дни в страната имаше рекордни температури. Достигната бе температура над 40 градуса в Сандански, 39 градуса в Сливен, 38 градуса в Пловдив, Русе и още няколко града. Как ли са се чувствали кравите при тази температура, когато топлинен стрес при тях може да има и при температура от 24-25 градуса.

Спомняме си, преди няколко години за наше посещение във ферма през лятото по време на доенето. Почваха в 17 часът, защото гледачите гледали сериял в 20 ч. Температурите високи. Кравите започнаха да се потят след като им сложиха апаратите и след десетина минути гърбът им и бутовете бяха мокри. Жестоко нали. Така че, сега не трябва да има сръдни по отношение изискванията за хуманно отношение към животните.

Кои животни ще бъдат най-податливи на топлинен стрес е ясно на всички – това са бременните крави и младите животни. Има  много добро и обширно обобщение на международните изследвания на д-р. Джеф Дал от Университета на Флорида, които показват, че мерките срещу топлинния стрес  могат да имат положителни ефекти. Топлинният стрес в сухостойния период, оказва влияние върху две животни едновременно: върху кравата и следващата й лактация и върху телето и целия му продуктивен живот.
Във всички проучвания, които той представи, е ясно, че добивът на мляко в лактация след топлинен стрес е по-нисък, отколкото без, и че плодовитостта е по-лоша. Приемът на храната намалява в сухостойния период, но не и в следващата лактация. Честотата на заболяванията също нараства значително след топлинен стрес. Ефектите върху новородените са също толкова ясни. Теглото при раждане и самото  раждане са по-лоши при телета, чиито майки са били изложени на топлинен стрес, а степента на оцеляване също е по-ниска.

Не са доказани ефекти върху качеството на коластрата, но абсорбцията на IgG е по-лоша след топлинен стрес. Телетата, чиито майки са били сухостойни в студените месеци, достигат на по-ниска възраст  първото си отелване и имат по-голям добив на мляко след първото отелване от телетата от топлите месеци. Степента на оцеляване при вторите също е по-ниска.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here