Какво правим при високи температури

0

Време за прочит: 2,5 минути

Селскостопанските животни могат да бъдат засегнати от топлинен стрес при много по-ниски температури от скорошните горещини. Какво може да причини на животните топлинният стрес, знаем всички. Невидими остават обаче провала на заплождането, намалението на сухо вещество и въобще приема на фураж.

В резултат на това проф. Уорд препоръчва да се вземат предпазни мерки, за да се намалят до минимум рисковете, като се използват  „най-добрите съвети“, които да помогнат на ръководството на фермера:

  1. Осигурете достатъчно питейна вода

Най-малко 15% от животните в стадото трябва да могат  да пият едновременно. За да стане това, трябва да се осигури достатъчно пространство на улука. Също така проверете скоростта на опресняване  на водата  и наблюдавайте кравите следобед, когато водните точки са под налягане. Кравите пият между 60-120 литра вода  на ден. За да се насърчават кравите да пият вода, тя трябва да е прясна и чиста.

2 Внимателно управлявайте животните

Намалете плътността на животните, когато е възможно.  Уверете се, че има сянка на пасището за всички животни. Помислете за пашата през нощта.

Govedovad.com: преди няколко години посетихме един краварник по време на горещините. Обора голям и чист. За съжаление от южната страна на обора, слънцето влизаше сутрин и напускаше вечер. Човекът не се беше сетил да сложи някакви сенници на прозорците. В резултат на това, кравите се скупчваха в единия край на обора, където имаше някаква сянка. По този начин се използваше малка част от този обор, кравите нямаше къде да легнат на сянка и стояха непрекъснато прави, като конете.

  1. Процедури за управление на сгради

Отварянето на врати и прозорци  или части от заслона, може да подобри вентилацията.  Премахнете всички елементи, които блокират потока на въздуха.

  1. Регулирайте управлението на храненето

Смесете фуражите непосредствено преди хранене, така че фуражът да е винаги свеж.  За кравите  осигурете 60% от дажбата между 20:00 и 8:00 часа.

  1. Променете състава на дажбите

Приемът на сухо вещество се намалява по време на периоди на топлинен стрес, така че, за да се поддържа приемът на хранителни вещества от кравите, плътността на хранителните вещества в дажбата, трябва да се увеличи количеството ú и дажбата трябва да бъде възможно най-приятна и вкусна за кравите.

“Фуражът произвежда седем пъти повече топлина от концентратите,” обяснява Уорд, – но той осигурява източник на висококачествени усвоими фибри, като захарно цвекло или соя, за да поддържа здравето на търбуха.”

Диетологът може да ви посъветва за най-добрите начини да постигнете желаната рационална формулировка и да получите най-добри резултати.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here