А Н О Н С – пропуснати статии от Govedovad

0

Критичните точки в говедовъдството?

Голямото развитие на говедовъдството, заедно с нарастващата концентрация на животни, отглеждани в една ферма, носи със себе си, освен всички положителни аспекти, и рисковете свързани с влошаването на биологичната безопасност на развъждането. Оптимално проектираната система за външна и вътрешна биосигурност и особено нейното последователно спазване създава предпоставки не само за поддържане на добро здраве на отглеждани животни и подходящо ниво на тяхното благосъстояние, но и за постигане на генетични показатели за производство и икономическа рентабилност на развъждането.

Превантивните мерки срещу въвеждането на инфекция в говедовъдството могат да бъдат обобщени така:

Прочетете повече: ТУК


200 € за юница

Всяка държава от ЕС има правото да подпомогне своите фермери по време на кризата. При определени правила, наложени от ЕС, всеки си избира начина на подпомагане. При нас вече е ясно – помощта ще е на стопанство, а сумата в зависимост от отглежданият брой животни, съобразено с направените разходи по отношение дезинфекции и останалите изисквания по време на карантината.
Австрийците са избрали друга форма. Интересното е, че допълнителни помощи в някои държави се отпускат допълнително от бюджета на съответната провинция. Така например се процедира миналата година в Германия, където някои от провинциите също дадоха помощи за преодоляване кризата от сушата. Какво подпомага своите фермери-говедовъди провинция Горна Австрия.

Прочетете повече: ТУК


Истината е, че всичко зависи основно от нас самите.Без усилия няма резултати!“ – интервю с Георги Чолев, собственик на ферма в гр. Разлог

Днес отново сме в Разложката котловина, разделяща красивите ни планини Рила, Пирин и Родопи. Тук, в покрайнините на град Разлог, Георги Чолев е изградил своята ферма и развъжда порода Симентал.
Докато го изчакваме да привърши с доенето в слънчевата съботна сутрин, използваме времето да направим снимки на живописната природа и тучните пасища на фона на величествения Пирин.

Прочетете повече: ТУК


Горещини, стрес, ниска продуктивност

Кои животни ще бъдат най-податливи на топлинен стрес е ясно на всички – това са бременните крави и младите животни. Има много добро и обширно обобщение на международните изследвания на д-р. Джеф Дал от Университета на Флорида, които показват, че мерките срещу топлинния стрес могат да имат положителни ефекти. Топлинният стрес в сухостойния период, оказва влияние върху две животни едновременно: върху кравата и следващата й лактация и върху телето и целия му продуктивен живот.
Във всички проучвания, които той представи, е ясно, че добивът на мляко в лактация след топлинен стрес е по-нисък, отколкото без, и че плодовитостта е по-лоша. Приемът на храната намалява в сухостойния период, но не и в следващата лактация. Честотата на заболяванията също нараства значително след топлинен стрес.

Прочетете повече: ТУК


Себестойност на млякото

Govedovad.com: Непрекъснато се стремим да поместваме резултатите от себестойността на суровото краве мляко в седемте европейски държави, в които от години, този признак се изчислява от анализаторите. Използвайки инструментите на сектор мляко, се регулират  цените на млякото и се балансира пазара. Че това е пътя, показва и действието на Русия, която също внедри този показател. Нещо повече, руснаците го правят всеки месец, докато в европейските страни се изчислява на три месеца. Тези данни, също помагат при даването на субсидиите и помощите на фермерите.
За да не го правим ние има две предположение. Първото е, че не можем и не знаем как и второто, че така ни е по-удобно.

Прочетете повече: ТУК


Етикетиране на говеждо месо

Задължителното етикетиране на говеждо месо, включително говежди парчета, смляно говеждо месо и разфасовки от говеждо месо, дори предварително опаковано, на всеки етап на пускане на пазара трябва да бъде в съответствие с Регламентите на ЕС. По-специално, кланиците маркират труповете на едър рогат добитък в тяхната класификация с четири етикета (4), по един във всеки квадрант на трупа…

Прочетете повече: ТУК


Защита от топлината

Овцевъд & Козевъд: Вероятно омръзнахме на нашите читатели с препоръките за вземане мерки за предпазване на животните от силните слънчеви лъчи и високите температури. Публикувахме съвети за животновъдите от различни европейски държави, защото и те като нас, през последните години, се сблъскват с това предизвикателство.
Днес публикуваме напътствията, които са получили  румънските животновъди от вет.лекар д-р Йоан. Наистина  напътствията са много, но не и невъзможно да се изпълнят, това се прави за вашите животни.
Прочете инструкцията, полезна е.

Прочетете повече: ТУК


12 000 фотоволтаика на покрива

Govedovad.com: през последните години, непрекъснато говорим за това, как било редно да изглежда една ферма, за да бъде удоволствие на фермера да работи в нея. За съжаление, вниманието ни е съсредоточено главно върху субсидиите, де минимиса и по някой път върху проект, който в повечето случай се оказва ненужен.
Съвсем в реда на нещата, т.н семейни ферми изостават в развитието си и ще е много трудно да оцелеят. Тогава идва  реда на мегафермите – с наши и чужди инвестиции. За да са все още на върха на вълната, на европейските фермери им помага най-вече все по- малкото ръчен труд, който влагат и някои необичайни приходи – засега. С други думи това са роботите за доене, роботите за хранене, роботите за почистване,  фотоволтаиците и дегитализацията.
Да пееш и работиш.
Някой ще каже това са приказки от хиляда и една нощ. Разбира се, че е така у нас. Никоя от говедовъдните формации не е поставил тези въпроси – колко ще струва, как ще се осигури финансирането, кой ще го реализира. Всички искаме бързите пари, дори и 20 лева да са на животно. Преди години говорихме за торохранилища, след това за метановите торища, дойде време и за фотоволтаиците.
Прочетете за такъв проект в Нидерландия на ферма Самен.

Прочетете повече: ТУК


Какво правим при високи температури

Селскостопанските животни могат да бъдат засегнати от топлинен стрес при много по-ниски температури от скорошните горещини. Какво може да причини на животните топлинният стрес, знаем всички. Невидими остават обаче провала на заплождането, намалението на сухо вещество и въобще приема на фураж.
В резултат на това проф. Уорд препоръчва да се вземат предпазни мерки, за да се намалят до минимум рисковете, като се използват  „най-добрите съвети“, които да помогнат на ръководството на фермера:

Прочетете повече: ТУК


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here