На етикета – произход на месото

0

Време за прочит: 2 минути

По време на карантината поради коронавируса, много държави бяха принудени да се изхранват от вътрешното си производство на месо и мляко. Именно тогава се разбра, колко е важна ролята на земеделските производители. Това разбраха и потребителите. Разбира се, имаше търсене и производителите, ако не на по-висока цена, поне навреме реализираха продукцията си. Разбра се също така, че задължителния етикет за произход на месото в чинията, е съществен ключ за предотвратяване на нарастващия обмен на вътрешното производство с евтина вносна суровина или продукти.

ZAR  австрийска  организация с общо 46 дъщерни организации – членки и 22 000 ферми за мляко и говеждо месо, реагираха веднага. Поискаха  задължителното етикетиране на произхода на суровината  на етикета. Преди десет години две трети от телешкото месо, консумирано в Австрия, идва от местно производство, днес е едва една трета. Всъщност нашите комшии гърците, от две години водят борба за етикетирането и произхода на продукта и вече се радват на подобен нормативен документ.

„Натискът върху местните производители се увеличава. Със задължителното етикетиране на произхода на табелата, вие давате, както на потребителите, така и на фермерите справедлив шанс при избора на храна.. Нашите стопанства произвеждат не само висококачествена храна, те също се грижат за управлението на домашния ви бюджет и здраве, а също така и за привлекателния природен пейзаж. Това от своя страна е основата на австрийския туризъм и същевременно важна част от функцията за отдих” –  казва един от лидерите на организацията.

Търговците и гастрономите обаче все още упорито се противопоставят на подобно етикетиране, но темата е отворена.

Дискусиите за защита на животните – в случая телетата, също стреснаха мандрите. Бордът на кооперацията Berglandmilch, най-голямата група за млечните продукти в Австрия с около 10 500 доставчици, взе фундаментално решение за въвеждане на пълномаслено хранене на телетата.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here