Българското сирене на 100% от сурово мляко

0

Govedovad.com: През последните дни публикувахме няколко статии относно произхода на суровината от която се изработват някои хранителни продукти и тяхното етикетиране. Ставаше дума за Гърция, Румъния, Австрия и др. държави. Как е решен този въпрос в България относно млечните продукти.

У нас този въпрос нормативно е решен, в сила е Постановление 70 на Министерски съвет където е казано, че българските млечни продукти трябва да бъдат направени от 100% българско мляко.

„Именно това ще бъде гаранцията за потребителя, че продуктите са направени от 100% българско мляко. Най-просто казано, цената само на суровината в кг сирене е най-малко 4 лева и това без ДДС – 7 кг сурово мляко  х 0.60 лв е равно на 4.20 лева. Или с други думи, цената на суровината за кг сирене е 5 лева  с ДДС и това е минималното, защото при големите производители на мляко цената на млякото се върти около 70 стотинки.
Към цената на млякото се прибавят разходи за транспорт, консумативи, преработка, съхранение, печалба, данъци за разрешително. Следват разходите на търговците – транспорт, складова база, разфасовка, опаковка, тяхната печалба, данъците и бонусите. Така че, колкото и да го смятаме, цената за клиента се формира  над десет лева до 12-13 лева в зависимост и от качеството на сиренето.
Съвсем реалистично  е при цена на сиренето от 6 лева на рафта, да се усъмним за нещо нередно. Преди няколко дни в магазинната мрежа БАБХ взе проби от млечни продукти и се чакат резултатите. Контрола ще бъде доста сложен, защото куцаме с лабораторното обслужване.
Но ние сме свикнали да чакаме. Също така не знаем дали може да се констатира съдържанието на сухо мляко в продукта.
Надяваме се резултатите да бъдат публикувани.

В тази връзка преди няколко дни Нова телевизия излъчи интервю с г-н Димитър Зоров и д-р Сергей Иванов.

 „Това, което статистиката показва, е, че сухото мляко и палмовите мазнини, които се внасят, са повече, в сравнение с предходните години. Това не може да бъде единственият индикатор, който да показва, че те са вложени изцяло в млечните продукти”, обясни председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.

Запис на разговора с тези двама експерти може да видите и чуете тук – ТУК

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here