2 част: Копитата – проблем номер три

0

време за прочит: 5 минути

Много заболявания на копита могат да бъдат намалени чрез къпане, миене и почистването им. Редовното използване на вани за дезинфекция и укрепване на крайниците е метод, който предотвратява и лекува заболяванията на копитата. Баните са предназначени да предпазват от активен интердигитален дерматит и деформация на възбудената покривка (фисури) и възбудната част на петата. Препоръчва се двуетапна вана както за профилактика, така и за лечение на копита.

Първият етап се състой от предварително измиване – почистване, а на втория етап – профилактична или терапевтична баня. Благодарение на почистващото лечение, банята е по-ефективна, тъй като увеличава проникването на разтвора в застрашените и патогенни места. Алтернатива на къпането могат да бъдат пенообразни рогозки или различни видове спрейове, прилагани върху предварително почистени копита.

Формата на копитата и стойката на кравата се променят поради околната среда и физиологичните фактори с възрастта. Твърдите, грапави повърхности водят до асиметрия между вътрешната и външната част на задните стъпала, което може да доведе до повреда или куота. Правилната корекция на копитата позволява да изравните разпределението на телесното тегло върху двете копита и по този начин да увеличите товароносимостта на отделните крака. Основните цели на корекцията на копитата са:

  1. Превенция – ранно откриване и лечение на лезии.
  2. Създаване на оптимални условия за ходене след правилното оформяне на копита.

Лечението трябва да се извърши от специалист снабден  с подходящо професионално оборудване! Това е много важно, защото последствията от лоша корекция често са необратими!

Според много експерти всички юници трябва да имат корекции на копита на възраст 18-20 месеца (около 2 месеца преди отелването). По-младите животни, на възраст 12-16 месеца, само при забележими промени в стойката. При  кравите максимум 1,5–2 месеца преди отелване – началото на пресушаването. При подрастващите се препоръчва да се отглеждат на твърди повърхности. Не се препоръчва дълбока постеля. Корекцията на копита трябва да се извършва най-малко два пъти годишно (профилактика), а в случай на проблемни стада, с повишен риск от заболявания, 3-4 пъти годишно. Пълната грижа за крайниците ще гарантира, че кравите ще започнат да лактират без куцота.

Куцотата на добитъка води до икономически загуби, включително чрез намаляване на ефективността. Вижте как правилно да се грижите за здравето на кравите си.

Кравите трябва да бъдат под постоянна грижа на хората, за да открият куцотата на говедата рано и да се намесят възможно най-бързо в случай на заболявания.

Основата за оценка на здравословното състояние в този аспект е наблюдение на начина, по който се движат животните. Модифицираната 5-точкова скала за оценка, описана от Sprecher et al. Той отчита начина, по който кравата се движи и стойката на гърба по време на почивка и движение. Животните, получили локомотивен резултат от 1 точка, се считат за здрави. Такива крави показват правилна поза на гърба както в покой, така и в движение, а крайниците им са разположени правилно.

2 и повече точки, т.е. нередности в здравето на кравите

Оценка от 2 точки се описва като поза с нормално движение, но с неправилна поза на гърба (субклинична куца). По време на ходене може да забележите леко извиване на гръбначния стълб, докато стойката на гръбначния стълб е правилна, когато животното стои.

Кравите с нередности от  3  или повече точки имат видимо извит гръб, когато стоят и се движат. Пълна оценка на степента на куцота при говеда се прави въз основа на начина на придвижване на кравата. Животните с умерена куца, т.е. с локомотивен рейтинг от 3 точки, показват съкратен крак от поне един крайник по време на движение.

При кравите с оценка 4 точки, описана като силна куцота на добитък, има облекчение на болните крайници. От друга страна, кравите с оценка 5, т.е. силна куцота, проявяват изключително нежелание или дори неспособност да носят тежестта върху засегнатите крайници.

Куцота и състояние на говедата

Оценката за годност на BCS (както и оценката на локомоцията) подкрепя определянето на здравословното състояние на кравата. Важно е да се поддържат кравите в оптимално телесно състояние, подходящо за даден физиологичен период. Особено внимание трябва да се обърне на правилното натрупване на мазнини. Теглото на тялото на кравата постоянно напряга крайниците си. Прекомерната мазнина при животни може да доведе до плантарни язви. Те са много болезнени за животното и водят до силна куца на говедата. Следователно плантарни язви могат да доведат до възпаление на кератиновата пулпа, както и до некротични промени.

Твърде много мазнини през сухия период увеличава риска от метаболитни заболявания. Те благоприятстват появата на ламинит, плантарни язви и нарушения в процесите на образуване на копита. От голямо значение са недостигът на хранителни вещества като аминокиселини, минерали и витамини A, D, E и биотин. Нарушенията в минералния и витаминен метаболизъм на организма на кравата оказват отрицателно влияние върху процеса на образуване на рога. Това може да бъде отстранено значително чрез правилното хранене на млечните крави.

Основата за оценка на здравословното състояние в този аспект е наблюдение на начина, по който се движат животните. Модифицираната 5-точкова скала за оценка, описана от Sprecher et al.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here