8500 говеда на едно място

0

време за прочит: 2,5 минути

Govedovad.com: интересни неща се случват в говедовъдството. Политиците непрекъснато ни говорят за връщане и съживяване на селото, даване импулс на малките бизнеси и още хиляди обещания. Всъщност при малките не се случва нищо интересно, всичко си върви по старому, хората работят денонощно и се радват на помощите, в повечето случаи състоящи се от две цифри за животно. В същото време се създават мощни, големи ферми. У нас също има няколко мега ферми, но броя на животните в тях е достигал максимум до 6000.
Рекордът на най-голямата ферма в Европа от 8500 броя говеда на едно място все още не е подобрен.
Коя е тази ферма.

Това е ферма Rancho Las Nieves в Испания.

Ранчото за юници в град Мален е голяма и успешна търговска операция за отглеждане юници, в което пребивават около 8200 юници и телета от около 140 различни клиенти от северната част на Испания.

Строителството  започва през октомври 2002 г. на площ от 45 хектара. Разположено е на надморска височина от 300 м.  Зимите са много студени, достигайки температури под нулата градуса, а летните температури до 40 °С. Годишните валежи са между 380 мм и 400 мм.

 Първите животни влизат във фермата през януари 2004 г., а всички фуражи са закупени.

Телетата, обикновено са на възраст между 14 и 15 дни след раждането и се събират от фермите всяка седмица. Всяко животно, влизащо в ранчото, е инспектирано от ветеринарен лекар и е изготвен изчерпателен доклад за състоянието му.

Животните, до напускането на ранчото преминават през  11 зони, в които се организират отглеждането им. Операциите са насочена към постигане на възможно най-високо качество на отглеждане и животните са хранени добре, за да получат най-високото производство на мляко в бъдеще. Обикновенно, няколко седмици преди отелването юниците се връщат във фермата от която са дошли като телета. При направени отчети преди няколко години, ранчото връща на собствениците  3954 животни на средна възраст от 675 дни, тегло 616 кг и височина 151 см.

На първо място в договорът  е казано, че всяка страна може да го  разтрогне по всяко време, транспортните разходи са равномерно разпределени и животното по всяко време принадлежи на млекопроизводителя (собственика).

Rancho Las Nieves таксува 2,73 евро, на животно за ден.  Млекопроизводителите имат  сигурност за : „ имат разходи само за животни, които се върнат във фермата им живи. В противен случай им се възстановяват  всички разходи  и отглеждат   във фермата, които  са преминали през програмата за отглеждане.
Всяко животно през всичкото време се претегля 7 пъти, за да се предоставят подробна оценка на фермерите за неговото развитие през времето в което е било на отглеждане.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here