Антракс – Проектонаредба

0
време за прочит: 7 минути
Публикуван е на 10 август т.г  Проект на Наредба за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта антракс по животните и за условията и реда за прилагането им.
Общественото обсъждане завършва на 09.09.2020г, което означава, че дотогава, ако имаме забележки или предложения по Наредбата трябва да се направят своевременно. Проектът за Наредба, който е 10 страници и Доклада от четири страници засяга всички въпроси свързани с това заболяване – профилактика, ограничаване и ликвидиране на заболяването. Членовете в проекта, които засягат интересите на фермерите са оцветени в червено.
В доклада, както в повечето доклади към проекти  е интересен следния абзац – Предложеният проект на акт не води до въздействие върху държавния бюджет. За приемането на акта не са необходими допълнителни разходи/трансфери/други плащания по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите. Проекта на акт не води до изменения в целевите стойности на показателите за изпълнение по програми, в това число и ключовите индикатори и не изисква допълнителни финансови средства за адресатите си.
На всички обаче е ясно, има  ли Наредба, в която да няма финансиране, тя не води до нищо хубаво.  Опита от минали години показва, че в подобни Наредби крайъгълните камъни са сроковете и времето за ваксиниране – извинението е зацикляне на обществените поръчки за закупуване на ваксините,  Следва загробването на животните и се оказва, че  точно тогава екарисажите не работят, защото нямали договори или имали да вземат пари. Следва бракуването на млякото.
Ако някой си мисли, че е много просто просто се лъже. Може да се окаже, че в някои случаи фермера може да даде повече пари за манипулацията по ликвидирането на млякото отколкото ще получи ако го е предал на мандрата. 
Третото е-  лабораториите – винаги ги пишем в Наредбите и все се оказва, че не са достатъчно добре оборудвани и трябва да ползваме чужди лаборатории и започват проблемите.
Четвъртото е предвижването на животните при такива ситуации. Проблем, който не е решен напълно. Това означава, че не само да имаме Наредба, а да можем да изпълним и заложените в нея изисквания.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here