Това трябва да стане и у нас

0

време за прочит: 4 минути

В няколко статии и анализи изказваме нашето виждане за говедовъдството. Ясно е, че след преминаване кризата по отношение коронавируса, искаме не искаме ще трябва да има ново начало за фермерите животновъди.

Видя се, че не сме готови за кризи. Няма работници, много ръчен труд, далече сме от новите технологии. Не е възможно да произвеждаме повече от 4-5000 кг мляко средно от крава в тези стари и преустроени обори.
Борбата за субсидиите не трябва да заема цялото ни ежедневие.
Малко говорим за хуманното отношение към животните, за въглеродните емисии, за защитниците на животни и др.
Да не вземете да се уплашите като четете тези неща. Напротив, прочетете този материал за един Швейцарски модел.
Това трябва да искаме да направим и у нас.
Govedovad.com


Алфред и Фреди Рюсли управляват ферма със 170 крави Холщайн със средна млечност от 11 000 кг мляко. Трите робота – за доене, робот за отстраняване на оборски тор и робот с плъзгаща лента, поемат много от  работата във фермата.

Отец Алфред и сина му  Фреди  управляват млечна ферма с трева и силажна царевица. Миналата година те построили нов обор който е проектиран за 170 броя животни, и в момента е населяван от крави Холщайн със среден добив от 11000 кг мляко. 

В светлата, изключително висока нова сграда, има място за шест реда легла. Те не са дълбоки легла, а пчелни пити, пълни с пясък и отгоре със сламена покривка. Кравите намират фуража на две ленти за хранене, от които се предлага смесена дажба на трева и царевичен силаж, пулпа от цвекло, малко люцерна и минерални добавки и кило протеинови фуражи.

Останалата част от храненето за производителността се предлага  от трите доилни робота DeLaval, той пуска по 110 гр. на килограм мляко, робота за хранене работи 20 часа и почива четири часа в денонощие. Робот за отстраняване на оборски тор премахва покритите с изпражнения подове между леглата, хранителните пътеки  и чакалнята.

“Не искам кравите да са в оборския тор”, обяснява Алфред Рюсли комбинацията от ламелни подове и препарати за отстраняване на тор вършат добра работа”
„Много сме доволни от роботите и новия обор“, подчертава той няколко пъти. Нищо чудно, семейство Рюсли –  трябваше да работи в други условия, преди да бъде построен новият обор..

„В продължение на 15 години дояхме 160 крави на доилана инсталация зад стария хамбар, чиято основна работа беше доенето, „три часа сутринта, два часа на обяд и три часа следобед“. 40 крави бяха вързани в стария хамбар, 120 в големия обор за свободно отглеждане , 60 от тях в легла, а останалите на дълбока постеля. Усилията за изграждане на новото помещение си струваха, Благодарение на спестяванията успяхме да си позволим новия обор. Ние сами давахме всеки франк, – уверява старши шефът в просторния  офис. 

Алфред Рюсли бе избран за майстор селекционер на Холщайн Швейцария през 2016 г., Той вече има 21 крави, които са дали повече от 100 000 кг мляко. Понастоящем кравата с най-висок продуктов живот от породата Холщайн Швейцария е Ru Ro We Spock Sandra с над 170 000 килограма. 

Осеменяването на  кравите и подрязването на копитата се извършва от сина Фреди, съпругата му се грижи за младите говеда – чист семеен бизнес. Жената на фермера е отговорна за наблюдението на роботите, тъй като вече не й се налага да дои шест часа на ден.
“Познавам всички крави по име” – уверява тя, – дори да имат номер на транспондера”. Алфред Рюсли също може да назове по име всяка крава.

Кравите могат да пасат на пасището през деня и през нощта. Благодарение на врата по избор могат  да посетят  робота по всяко време. Това довежда стадото до средно 2,5 доене на ден – което дава достатъчно мляко за 20 000 литровия резервоар за мляко. Млякото се предава на всеки два дни. Част от млякото се използва за изхранване на телетата. Всички телета се отглеждат за ремонт и продажба. 

Бокса за отелване също е голям, място за поене осигурява вода за десет крави. От другата страна на центъра за доене е помещението за отделяне на кравите за осеменяване. До него е станока  за копитата.

«Ако кравата леко накуцва, мога да я отбележа на мобилния си телефон и следващия път, когато премине робота, тя ще бъде отделена. След това има аларма на мобилния телефон и можете да я обработвате “, Алфред Рюсли описва процеса. „Значи куцащите крави вече са много по-рядко срещани“.


Може ли това да се направи и у нас. Трябва да стане. Нямаме друг избор. В противен случаи ще продължаваме да си говорим за де минимис, за голямото количество мляко за доказване  /от 1500 – 4000 кг/, За субсидии, за големите и малките. Кравите все повече ще намаляват и съответно производството.
Не трябва да го допускаме.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here