Топ статия: Кръстосването – табу ли е за нас

0

Време за прочит: 4 минути

 На страниците на Govedovad.com често се повяват статии, свързани с кръстосването на чистопородните крави, или както много често на „терена” казваме хибридизация или кросбрединг.
Причините са няколко.
На първо място горе казаните думички са табу у нас.
По простата причина, че няма да можеш да участваш в схемите за подпомагането на селекцията.
 Ситуацията е абсурдна.

Разбира се, че има решение, но великите Развъдни Асоциации не отстъпват и крачка назад от „класиката” – и  резултатите едни и същи през последните десет години.
Второто е, че нямаме вероятно и наблюдаван и анализиран опит за кръстосване при наши условия през последните години.
И третото е индиферентността на фермерите, оставили се да ги носи течението. Всъщност те ще загубят около двеста лева от субсидията на крава под селекция, но могат да получат два три пъти повече ако кръстосват при сегашната ситуация.
И всичко това, става на фона на промените в тази насока, които се правят по Света и в Европа. Тези методи се прилагат на повече от 30% при популациите от чистопородните животни, защото икономическите резултатите са по-добри, отколкото при чистопородното развъждане.

За да се започне кръстосването, ще трябва експертите да отговорят защо използваме при селекцията методите на чистопородното развъждане,  а  те не носят желаните резултати поне засега. Уж го правим по учебник, уж внасяме по няколко хиляди разплодни животни на година, уж осеменяваме с най-добрите световни бици и накрая резултатите през последните десет години едни и същи – 4000 кг средно от крава. Сигурно от Холщайн асоциациите ще кажат – ама ние стигнахме в нашите ферми по 7000 кг от крава. Е, какво от това, когато за страната млечността е 4000 кг. Това означава, че нещо не е наред със селекционната пирамида.
Всъщност нея я няма.

Последната стъпка на чистопородното развъждане е производството на бици за ИО. Това  е невъзможно. Това дори не може да бъде мечта. Трудно можем да продадем юници за други страни, защото дори и да ги произведем, данните за майките и стадата ще бъде повече от скромен. Все пак най-хубавото оставяме за нас си.

Накрая и начина на изкупуване на суровото мляко. На килограм, при минимални изисквания за протеин, м.в и соматични клетки. Вследствие на това селекцията на практика се води за количество мляко и други признаци, докато м.в и протеина не са най-важните за фермера. Това обаче не важи за стада собственост на млекопреработватели.

И тук следва въпросът – защо я правим тази селекция, без да получаваме нещо – нито пари от продажба на юници, от продажба на сперма,  увеличение на  продуктивността. И в крайна сметка по Соломоновски всички са доволни.

Другите обаче не чакат и развиват от години индустрията кросбрединг. В Нидерландия водещ по отношение на кръстосването е кооператива CRV. Кравите, които дават мляко с високо съдържание на мазнини и протеини, имат по-лесен живот от кравите, които дават същите количества мазнини и протеин, но от много по-големи количества произведени литри мляко.
Това  казва фермера Арджан, който заедно с партньора си  дои 130 крави с роботи.
Първоначално са отглеждали чистопороден Холщайн, като от време на време осеменявал с Червен Холщай. Преди  десетина години обаче „зациклят” с   развъждането на Холщайна”. Стигат до някъде и както при нашите фермери спират растежа нагоре. Тогава той посещава една ферма, където Холщайна вече е бил кръстосан със Симентал. Започва кръстосването на Холщайна със Симентал. След две годи идват и първите юници-кръстоски за осеменяване. Тогава, след консултации фермера използва Кафяво Швейцарско говедо. И става класиката при кръстосването

ХОЛЩАЙН х Симентал  х КАФЯВО ШВЕЙЦАРСКО

Арджан – “Сега  прилагаме ротационно  кръстосване на трите породи. Но поредността на породите не е железен закон. Заедно със специалист по развъждане на CRV и с помощта на програмата  Bull’s Advice Program (SAP), ние разглеждаме коя порода е най-подходяща за всяка крава.“

Многоцветното вече стадо средно годишно от крава се представя с 10 500 килограма мляко с 4,50% мазнини и 3,70% протеин.
– „Предпочитаме да имаме по-гъсто мляко, отколкото повече литри на крава. Млякото с повече мазнини и протеини се плаща по-добре и колкото по-високи са нивата, толкова повече килограми мазнини и протеини можем да доставим в рамките на нашата фосфатна квота – продължава фермерът.  – В допълнение виждаме, че  производство на мазнини и протеини е по-лесно на базата на високото им съдържание, отколкото на много литри.“

SIRY X

В момента списъкът на биците за осеменяване  включва бикове като Anreli и Moutard (Holstein), Haribo и Morata (Симентал) и  Dario (кафяво швейцарски). Около половината от млечните крави са осеменени със сперма SiryX от Белгийско сини бикове.
„Използвайки сперматозоиди от мъжки пол, знам със сигурност, че няма да се изкуша да запазя прекалено много женски телета” – допълва фермера.

Като заключение:

„Кравите по-лесно постигат същото производство на мазнини и протеини въз основа на високо съдържание в млякото, отколкото от много литри мляко“

Понеже сложихме тази статия към топ статиите и не искаме да завършим реми, може да се направят и следните изводи:

  • Кръстосването, хибридизацията и кросбрединга, методи водещи до увеличаване продуктивността на животните са табу за нас и не се прилагат. Същите се използват с гомям успех по света.
  • Науката и експертите трябва да направят анализ на ситуацията по отношение кръстосването.
  • Да се каже твърдо- прилагането на кръстосването ще допринесе ли за повишаване и поевтиняване на продукцията.
  • Решаване въпроса със субсидиите по отношение на кръстосването по схеми. В други клонове на животновъдството и растениевъдството хибридните животни и сортове се субсидират
  • Тежката си дума трябва да кажат и Развъдните асоциации
  • Наши специалисти да посетят компаниите които внедряват кръстосването и натрупат опит.
  • Не почним ли да работим в тази насока ни чака висока себестойност на млякото, ниски изкупни цени, отново 4000кг мляко от крава

Михаил Михайлов

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here