Пет крави с над 100 000 кг мляко

0

Бразилия не е само футбол, Пеле и Амазонка. Тази страна има и добро говедовъдство за което сме писали не веднъж.

Съвсем скоро от асоциацията по говедовъдство докладваха за нов световен рекорд на бразилска крава, за най-голямо количество мляко дадено за един ден. Днес асоциацията докладва за пета крава стохилядничка и то от породата Girolando.

Крава  Промеса от породата Girolando влезе в топ групата животни с продукция над 100 хиляди килограма. Тя  събра 100 618 кг мляко за 2592 дни, след последната и контрола през ноември 2019 г. За 12 години и 8 месеца живот тя имаше осем официални лактации 18 наследници

„Промеса беше видна крава, това е животното, което се стремим да имаме в бразилските стада, печелившо животно, с голямо производство на мляко, дълголетна система на гърдите и отлична репродуктивна история”-казват селекционерите.

С интервал на отелване от 386 дни и средна дневна млечност над 38 кг на ден през целия си живот, Промеса е начело на стадо, което е известно в региона, че е голям производител на крави с високо генетично качество. Тя е произвеждала не само много мляко. Остави изключително продуктивни и  печеливши дъщери във фермата.  Дъщеря и Баладейра, вече е натрупала повече от 54 хиляди кг мляко в своя продуктивен живот и при средно 38,17 кг на ден. Друг пример е Санфона, която на  първа лактация е дала  9280kg мляко за 306 дни.За съжаление, през месец февруари т.г примата приключи своя жизнен път.

ФерматаБакури има ежедневно производство между 3500 до 4000 литра мляко, като проектът ще достигне 5000 литра / мляко на ден до края на годината. Селекцията на породата Girolando за целите на генетичното производство се отглежда от 18 години..

В допълнение към Промеса, от породата Girolando има още четири живота дали над 100 хиляди килограма мляко.

Дълголетието е характеристика с голямо влияние върху млекопроиз-водството, тъй като е свързано с рентабилността на млечните ферми. Благодарение на напредъка в генетичното подобрение, днес е възможно да има все по-голям брой крави, които остаряват здрави и постигат високо производство през целия си живот.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here