БАБХ – рано е да им ръкопляскаме

0

време за прочит: 3 минути

Govedovad.com: отдавна не беше се случвало, за няколко дни БАБХ да рапортува с няколко санкции срещу неспазващите правилата за хигиената и чист продукт на рафта. Първото беше за сирената, от 30 16 си е добро попадение. Всъщност то си беше ясно,че сиренето от 6 до 10 лева има някаква магия за да се предлага на такава цена. Нека да кажат хората на които им плащат за това- лаборатории, експерти, икономисти и всички държавни служители накачени на клончето проверяващи -има ли нещо в това сирене за да се събира толкова много вода. Това е тяхна работа, ама ние консумираме това сирене, че и го плащаме дори.

Само за два дни БАБХ констатира и още две нарушения по хранителната верига. Дано така продължава. Защото в медиите четем за повече нарушения от корумпирани служители на БАБХ отколкото санкционирани.

БАБХ затвори склад за търговия на едро и насочи за унищожаване 957 кг храни
Българска агенция по безопасност на храните  спря дейността на склад за търговия на едро в Област София-град и насочи за унищожаване 957 кг храни.

При проверка, извършена по сигнал, инспекторите са констатирали множество нарушения на Закона за храните (ЗХ).

Открити са на съхранение храни от животински и неживотински произход с изтекъл срок на годност, без задължителната етикетировка и маркировка. Част от опаковките на стоките са с нарушена цялост, замърсени и с наличие на плесени.

Установено е лошо хигиенно състояние в обекта и в хладилните камери за съхранение на стоки.За унищожаване са насочени всички храни, налични в обекта, с общо тегло повече от 957 кг.

На бизнес оператора ще бъдат връчени 4 акта за установяване на административно нарушение, всеки на стойност до 4 000 лева, съгласно законодателството. Дейността на обекта ще остане спряна до отстраняване на несъответствията и разрешение за подновяването й след извършване на повторна инспекция.

Източник: БАБХ

БАБХ заличава регистрацията на заведение – системен нарушител в София

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) заличава регистрацията на заведение за обществено хранене в София, неколкократно затваряно за отстраняване на констатирани несъответствия със законодателството в областта на храните.

През вчерашния ден, 21.08.2020 година, инспектори на Агенцията по храните за пореден път констатират нарушения в обекта на търговския площад на входа на София от АМ „Хемус”. Установени са лоша текуща хигиена, липса на етикетировка и проследимост на суровините за приготвяне на готови ястия, приготвяне на заготовки в съседен обект, без регистрация по Закона за храните (ЗХ).

Незабавно е спряна дейността на двата обекта, управлявани от един и същи бизнес оператор.

Насочени за унищожаване са над 200 кг храни.

Заради установените системни нарушения в работния процес на заведението Агенцията прилага най-тежката мярка – заличаване на регистрацията на обекта и съставяне на актове с максимални размери, съгласно законодателството, между 2 000 и 6 000 лева всеки.

Случаят ще бъде предаден на разследващите органи и Прокуратурата.

БАБХ напомня, че гражданите могат да сигнализират при съменение за нередности в обектите за търговия с храни през онлайн формата на сайта на контролния орган или на горещия телефон – 0700 122 99.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here