“Криста” ЕООД: Основи на храненето през първите седмици на телето

0

Правилното хранене на телетата през първите седмици след отелване има решаващо значение за тяхното здраве, растеж и продуктивност през следващите години. Основна роля в началния период играят коластрата, млекозаместителят и стартерният фураж.

  1. Коластра

Коластрата е изключително важна за изграждането на имунитет при новородените телета. Препоръчва се първият прием да бъде в рамките на 2 часа след отелване.

  1. Млекозаместител

Високото качество на млекозаместителя, съчетано с балансиран план за хранене, е предпоставка за добри бъдещи резултати. Препоръчва се прием от 4-я ден до момента, в който телето може да приема около 2 кг стартерен фураж на ден.

  1. Стартерен фураж

В момента, в който телето изяжда по 1 кг фураж на ден, може да започне постепенното намаляване на приемът на мляко. Безпроблемно отбиване е възможно, когато телето изяжда 1,8 – 2 килограма стартерен фураж на ден. Колкото по-бързо се постигне това, толкова по-бързо се развива търбухът. Различни фактори играят важна роля, включително наличието на прясна питейна вода и качеството на фуража.

Качествено сено или чиста ечемична или пшенична слама през първите седмици от живота влияе положително върху развитието на мускулите на търбуха, без това да има отрицателно въздействие върху образуването на папили.

  1. Решение при храносмилателни проблеми

 В много ферми младите телета страдат от диария през първите седмици след отелване. Добавянето на електролити към водата допринася за по-добро усвояване на хранителните вещества и има доказан позитивен ефект при храносмилателни проблеми.

Криста ЕООД предлага широка гама от продукти и решения за опимален старт и развитие на Вашите телета. За повече информация – моля свържете се с наш експерт за преживни: ТУК

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here