Удмуртия – прави това, което ние все още не можем – селекция по генотип на женските животни

0

време за прочит: 2 минути

Четейки този материал, сигурно всеки, който разбира малко от селекция и говедовъдство ще поздрави Удмуртците.
Най напред коя е тя – 
Удмуртия,  е субект в състава на Руската Федерация и е част от Приволжкия федерален окръг и Уралския икономически район на Руската Федерация. Площ 42 061 km², население на 1 януари 2017 г. 1 516 826 души. Столица град Ижевск. Разстояние от Москва до Ижевск 1129 km.

С какво ни изненадаха  и ако може така да се каже “ни скриха шапката” – с един амбициозен проект. Ние с години си говорим за селекция по генотип на женските животни. То не бяха лекции, срещи и дори писмени предложения за внедряване на нов модел, на селекция /нов за нас/.
Г-н Тодор Арбов започваше всяка своя лекция с това. От НСГБ внесохме предложение. Стигнахме до определяне произхода чрез ДНК. Е, все пак е нещо.

В Република Удмуртия се осъществява генетичен проект в животновъдството и се създава референтна база данни- това е публикувано на официален уебсайт на Министерството на земеделието на Република Удмурт.

В началото на 2020 г. Удмуртия  една от първите сред аграрните райони на Русия, която обяви амбициозните си и мащабни планове за разработване на собствен регионален индекс на развъдна стойност на животните въз основа на международно признатите методи за оценка BLUP и gBLUP. Практическата работа започна.

Началното събитие на започнатото генотипиране е създаването на референтна база данни за генотипове и фенотипове на разплодни животни. Към днешна дата в създаването му са участвали първите 6 развъдни ферми. Общо 6148 животни са готови да се подложат на всеобхватен генетичен тест – сега фермите вземат проби (косми), които ще бъдат изпратени в една от лабораториите в Ирландия за генетична оценка. След това ще се издават генетични паспорти за всяко животно.

През 2021 г. тази работа в индустрията ще продължи, плюс стартиране на геномна оценка на биковете – Удмуртия ще създаде своя собствена група за производство на бикове.

Като цяло разработването на регионален интегриран индекс на развъдната стойност ще отнеме четири години, работата и  ще приключи през 2024 година.

Тя ще включва 7 важни развъдни признака :

  • количество мляко
  •  мазнини и протеини в млякото
  • брой на соматичните клетки
  • продължителност на бременността и икономическа употреба
  • лекота на отелване
  • лактационна стабилност
  • екстериор.

За поддържане на работата в областта на геномната селекция на прилично ниво през следващите години в републиката ще бъде създаден и генетичен клъстер в рамките на генетичния проект, който ще включва станция за изкуствено осеменяване, асансьор и станция за трансплантация на ембриони.

Ще започне работа и информационно-аналитичен център и тържище, чрез който фермите ще могат да продават своите разплодни животни. И най-важната възможност, която фабриките и репродукторите на Удмурт ще получат, за да увеличат генетичния потенциал на своето стадо и икономията на млекопроизводството, е точна оценка на развъдна  стойност на едно животно веднага след неговото раждане.

Следва нашия ред да търсим шапката.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here