АНОНС – пропуснати статии от OVCE-KOZI.COM

0

Как се получават средства при смърт на животни

Една Наредба за която се сещаме, когато ни умрат животните. Тогава виждаме някои от недостатъците и се сблъскваме с безмилостните членове и точки. При обсъждането на проекта за промени в Наредбата, активността не беше кой знае каква и дано законотворците този път да са си свършили добре работата, за да има по малко проблеми за фермери и администрация.

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПОКРИВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ, СВЪРЗАНИ С ЕПИЗООТИЧНИТЕ РИСКОВЕ ОТ 2006 Г. НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПОКРИВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ, СВЪРЗАНИ С ЕПИЗООТИЧНИТЕ РИСКОВЕ ОТ 2006 Г.

Прочетете повече: ТУК


Наредба № 20 за развъдната дейност в овцевъдството

От 22.02.2019 г е в сила НАРЕДБА №20 ОТ 23 ЮНИ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА РАЗВЪДНА ДЕЙНОСТ И ПРЕДЛАГАНЕ НА ПАЗАРА НА ЧИСТОПОРОДНИ ОВЦЕ И КОЗИ ЗА РАЗПЛОД и на практика това е официалния документ по които ще се водят мероприятията по селекцията при овцете и козите

Законът по животновъдство бе обсъден и приет, както се казва „по терлички“. Малко предложения, почти никаква активност от страна на Развъдните асоциации /разбира се имаше и изключение/, фирмите разпространяващи генетичен материал въобще не се появиха, науката сякаш и нея я нямаше, все пак тя си осигури най-много места в Съвета по генетични ресурси.

Прочетете повече: ТУК


За ролята на въздуха в производството на млечни продукти

Понякога въздухът може да развали до 25% от продуктите, които фирмата произвежда. Той вече е важен фактор при производството на сирена и то т.н бутикови или занаятчийски. Такива цехове или мини мандри могат да използват висококачествено мляко и скъпи европейски ферменти, но се сблъскват с проблеми с качеството на продукта, когато се окаже, че нямат чист въздух. Голямото производство от това също губи, но поради по-строгите изисквания делът на загубите е по-нисък, средно 1% -2%. Такива загуби обаче могат да изиграят значителна роля и да повлияят на печалбите. Като цяло, малкият бизнес се движи по-бавно към разбирането за въздуха в предприятието, докато големите, притежаващи лаборатория и квалифициран персонал реагират по бързо при неблагоприятни условия..

Прочетете повече: ТУК


Гостува ни Говедовъд: Фермерите – Мариана, Калоян и Георги

Семейство Мариана и Калоян Георгиеви

Те живеят в кв. “Козарево” на гр.Твърдица, обл. Сливен. Не си мислете, че са направили чудеса през последните 20 години. Важното е, че са издържали на напрежението, борили са се много с трудния живот на фермера. Падали са и пак са ставали и все са вървели напред. И най-важното, продължили са семейните традиции да отглеждат животни. Нещо повече. Възпитали са сина си във фермерски дух. Младежът сега е втори курс ветеринарна медицина, но всяка свободна минута е на фермата. Как мислите, това семейство ще се предаде ли или ще върви напред.

Прочетете повече: ТУК


Гостува ни Говедовъд: От какво зависи доброто мляко

Производството на висококачествено мляко в големи количества, без прекомерно експлоатация на кравите, не е лесна задача.

От какво зависи доброто мляко

Има много фактори, които определят дали млякото ще достигне до рафтовете на магазините, изисквания които определят неговото количество, качество и хигиена. За да се получи добро мляко, зависи от генетични фактори и такива независими от генетиката.

Прочетете повече: ТУК


Наредба: Здравни изисквания към животните

Цели: С тази наредба се определят здравните изисквания към животните, от които се добиват храни за консумация от хора, при производство, преработка и дистрибуция на първични продукти от животински произход и на продукти, получени от тях, за консумация от хора, както и изискванията при въвеждане от трети страни на първични продукти от животински произход и на продукти, получени от тях, за консумация от хора.

Прочетете повече: ТУК


Етикети на хранителните продукти

Бележки на Ovce & Kozi.com: Много държави на етикетите на стоките пишат страната производител, качеството на продукта и още куп неща за да се накара потребителя да купува. В страните където национализмът, в хубавия смисъл на думата, е голям, например Гърция, трудно ще накарате някои от купувачите да си купи сирене или мляко произведено в друга държава. Борба за продаване повече на родното производство се води в много държави. Нашите фермери също спечелиха една битка, макар и временна за повече родни стоки на щандовете. Също така, клиентът е на пиедестала и той трябва да знае всичко за предлагания му продукт. И то не със ситни букви или стенографски такива.
Така че не подценявайте етикетите. Какво ще се случи с тях, ще разберете в следващия материал.

Прочетете повече: ТУК


Пътуване с домашни любимци: какви са правилата

Няма нужда да оставяте вкъщи своя домашен любимец, ако замисляте пътуване в Европа − просто трябва да спазите няколко прости изисквания.

Пътуването с домашен любимец в Европа изисква само малко подготовка

Европейският съюз е приел общи разпоредби, които позволяват пътуването с домашни животни като кучета, котки или домашни порове. За да бъде допуснато такова животно в някоя държава-членка, е необходимо да бъдат спазени няколко условия:

Прочетете повече: ТУК


Честит рожден ден – на Govedovad.com

Прочетете повече: ТУК


Породата Асаф и изкуственото осеменяване

Ovce & Kozi.com: мисли на глас: добрия избор на овце е с решаващо влияе върху заплодяемостта им при изкуственото осеменяване. За да ползваме обаче това правило трябва да има наблюдения и анализи за възрастта на овцете и породите.

У нас вече, доста стопани отглеждат овце от породата Асаф и е нормално да проведат ИО, защото елитните кочове от тази порода са малко и са доста скъпи. Какво показват данните от наблюденията върху стадата от тази порода в Испания.
Прочетете повече: ТУК


Топ статия:Михаил Михайлов – Анализите още не ни служат пълноценно

На пръв поглед сякаш сме си решили въпросът с анализите. Дори във всяка общинска служба има щатове за анализатори. Подобна е и ситуацията в министерствата и агенциите.
Тук задаваме въпросът, какво раждат тези анализи.
Базирани на информация те трябва да ни дадат отговор за моментното състояние на изследвания проблем и съответно препоръка, какво трябва да правим след една година, след десет години, след двадесет години.

Прочетете повече: ТУК


Породата Zwartbles

В статията

За агне от породата Zwartbles се чака около шест месеца

ви обещахме да разкажем за породата Zwartbles. Това е порода с произход от Friesland района на северна Нидерландия. Овцете са се използвала предимно за производство на овче мляко, както и за агнешко и овнешко месо. Овцете често са се отглеждали със стадата от млечни говеда.

Прочетете повече: ТУК


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here