А Н О Н С – пропуснати статии от Govedovad.com

0

Критичните точки в говедовъдството?

Бележки на GOVEDOVAD.COM: скоро наш фермер сподели, че не участва в мярката за хуманно отношение към животните, но е имал проверка от ветеринарна комисия. Много наши фермери все още не знаят, че са длъжни да спазват изискванията за хуманно отношение към животните, независимо от това, че не участват в такава програма. Съвсем скоро ще започнат и да ги проверяват и за организираната от тях биосигурност на фермите. Изискванията и за хуманното отношение и биосигурност ще се увеличават непрекъснато. Така че,  искаме – не искаме – ще трябва да ги изпълняваме.

Прочетете повече: ТУК


200 € за юница

GOVEDOVAD.COM:  Всяка държава от ЕС има правото да подпомогне своите фермери по време на кризата. При определени правила, наложени от ЕС, всеки си избира начина на подпомагане. При нас вече е ясно – помощта ще е на стопанство, а сумата в зависимост от отглежданият брой животни, съобразено с направените разходи по отношение дезинфекции и останалите изисквания по време на карантината.
Австрийците са избрали друга форма. Интересното е, че допълнителни помощи в някои държави се отпускат допълнително от бюджета на съответната провинция. Така например се процедира миналата година в Германия, където някои от провинциите също дадоха помощи за преодоляване кризата от сушата. Какво подпомага своите фермери-говедовъди провинция Горна Австрия.

Прочетете повече: ТУК


„Истината е, че всичко зависи основно от нас самите. Без усилия няма резултати!“ – интервю с Георги Чолев, собственик на ферма в гр. Разлог

Георги приключва, предлага ни любезно кафе и с усмивка ни разказва за своя път като животновъд.

Здравейте, г-н Чолев. Разкажете ни за себе си. Откога и как решихте да се занимавате с млечно говедовъдство?

Здравейте и добре дошли! Казвам се Георги Чолев и съм на 47 години от гр. Разлог. От 2006 г. имам ферма, която развивам в покрайнините на града. Преди това се занимавах с различни неща, основно в сферата на дървобработката. В моето семейство винаги е имало животни – дядо ми и прадядо ми са били животновъди. Тази тяхна любов към животните съм наследил и аз и беше въпрос на време да поема по този път.

Прочетете повече: ТУК


Етикетиране на говеждо месо

Внимание АНОНС

Задължителното етикетиране на говеждо месо, включително говежди парчета, смляно говеждо месо и разфасовки от говеждо месо, дори предварително опаковано, на всеки етап на пускане на пазара трябва да бъде в съответствие с Регламентите на ЕС. По-специално, кланиците маркират труповете на едър рогат добитък в тяхната класификация с четири етикета (4), по един във всеки квадрант на трупа..

Прочетете повече: ТУК


Себестойност на млякото

Govedovad.com: Непрекъснато се стремим да поместваме резултатите от себестойността на суровото краве мляко в седемте европейски държави, в които от години, този признак се изчислява от анализаторите. Използвайки инструментите на сектор мляко, се регулират  цените на млякото и се балансира пазара. Че това е пътя, показва и действието на Русия, която също внедри този показател. Нещо повече, руснаците го правят всеки месец, докато в европейските страни се изчислява на три месеца. Тези данни, също помагат при даването на субсидиите и помощите на фермерите.
За да не го правим ние има две предположение. Първото е, че не можем и не знаем как и второто, че така ни е по-удобно.

Ппрочетете повече: ТУК


Българското сирене на 100% от сурово мляко

Внимание АНОНС

Govedovad.com: През последните дни публикувахме няколко статии относно произхода на суровината от която се изработват някои хранителни продукти и тяхното етикетиране. Ставаше дума за Гърция, Румъния, Австрия и др. държави. Как е решен този въпрос в България относно млечните продукти.

У нас този въпрос нормативно е решен, в сила е Постановление 70 на Министерски съвет където е казано, че българските млечни продукти трябва да бъдат направени от 100% българско мляко.

„Именно това ще бъде гаранцията за потребителя, че продуктите са направени от 100% българско мляко. Най-просто казано, цената само на суровината в кг сирене е най-малко 4 лева и това без ДДС – 7 кг сурово мляко  х 0.60 лв е равно на 4.20 лева. Или с други думи, цената на суровината за кг сирене е 5 лева  с ДДС и това е минималното, защото при големите производители на мляко цената на млякото се върти около 70 стотинки.

Прочетете повече: ТУК


Големите в настъпление

Govedovad.com: За да се развива животновъдството трябва да има инвестиции. Малките ферми трудно могат да си позволят това. Причини колкото искаш. Да си фермер в днешно време и имаш малка или средна ферма, трябва много работа и здрави задни части. Там си почти сам срещу вятъра. Работиш като „вол” и чакаш СМС за субсидията. В най-добрия случай ще останат пари за една сносна кола, жилище и евентуално почивка на нашето черноморие тази година. Инвестициите могат да влязат от чужд инвеститор, големи наши организации или големи фермери, както казваме у нас.

Прочетете повече: ТУК


Влязат ли заболяванията по копитата в стадото, на фермера му настръхват косите и си казва, защо не правех профилактика.

За да говорим за копитата, трябва все пак да знаем и нещо за тях.

Прочетете повече тук:

1 част: Копитата – проблем номер три

2 част: Копитата – проблем номер три

3 част: Копитата – проблем номер три


„Грешките трябва да служат за поука и мотивация за по-високи резултати!“ – интервю с Хамза Чакър, собственик на ферма в с. Севар

Днес сме в Североизточна България, за да посетим Хамза Чакър, който е собственик на една от най-големите ферми, членуващи в Асоциацията. Стопанството се намира в село Севар,  община Кубрат.

Прочетете повече: ТУК


 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here